Promovisana nova knjiga Radomira Smiljanića, "Čudna ljubav Parižanke"

|   Info
Promocija je proteklog četvrtka privukla veliki broj ljubitelja pisane reči, a pored autora govorili su i Snežana Bihler i istoričar Dejan Tanić
Snežana Bihler, Radomir Smiljanić i Dejan Tanić tokom promocije, foto: TV Kopernikus

Novi roman Radomira Smiljanića „Čudna ljubav Parižanke“ promovisan je proteklog četvrtka u Književnom klubu „Đura Jakšić“ u Jagodini.

Prema rečima autora, radi se o delu koje je zasnovano na istinitom događaju, s tim što je on sebi dao malo umetničke slobode i ulepšao pojedine delove. U knjizi se radi o dami iz Pariza koja je došla u Bor po određena dokumenta, a u pronalaženju istih pomaže joj izvesni novinar u kog se ona zaljubljuje. Upravo u Boru leži glavna inspiracija za ovo književno delo:

-Inspiracija ima nekoliko, a moje gledište je uvek bilo da se predstavi stvarnost, koja bi se posle obojila nečim maštovitim. Bor je na mene ostavio divan utisak. Dosta je utisaka bilo o Boru i želeo sam da napišem jedan roman o tom gradu, ali da on bude zasnovan na realnosti. Velika književnost podrazumeva da se istina poštuje, a dobro i lepo neka se već snađu u svemu tome. Ja sam pravio neke beleške, to je raslo godinama i upravo u ovoj 85. godini sam krenuo sa pisanjem, pa je roman napisan za nekih mesec dana –rekao je Smiljanić između ostalog i dodao da veliku zahvalnost duguje Književnom klubu „Đura Jakšić“ iz Jagodine koji mu je dosta pomogao oko estetike same knjige, ali i njenog objavljivanja. Smiljanić je takođe s ponosom istakao svoje jagodinsko poreklo i da je zbog toga veoma srećan.

Pored autora, govorili su i Snežana Bihler, predsednica Književnog kluba „Đura Jakšić“ u Jagodini, koja je čitala biografiju autora i recenziju knjige, kao i istoričar, mr Dejan Tanić, koji je govorio o porodično-intelektualnom nasleđu koje je uticalo na Smiljanićevo stvaralaštvo.

Odlomke iz romana čitali su Kristina Bigić Makić i Nenad Nikolić, a publici se predstavila i Danica Smiljanić, Radomirova ćerka, koja je pročitala jednu pesmu iz svoje zbirke pesama „Ljubav na dlanu“. Promocija je završena burnim aplauzima publike i potpisivanjem knjiga.

Radomir Smiljanić rođen je 1934. godine. Rano se istakao kao romansijer, pisac i pripovedač i njegova dela prevođena su na brojne svetske jezike. Takođe, svrstava se među 20 najznačajnijih pomoravskih pisaca 20. veka. Dobitnik je brojnih literarnih nagrada, a prošle godine, Smiljanić je dobio i prestižno priznanje „Živojin Pavlović“ od  strane Književnog kluba „Đura Jakšić“ u Jagodini.

Dušan Miletić

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar