Prva e-faktura prošla kroz produkcionu verziju Sistema elektronskih faktura

|   Info
Prva e-faktura je prošla kroz produkcionu verziju Sistema elektronskih faktura, koja je i zvanično dostupna korisnicima, saopštilo je danas Ministarstvo finansija i pozvalo sve subjekte javnog sektora da se registruju i pređu na sistem e-faktura najkasnije do 1. maja.
Foto: Pixabay

 

Izvor: FoNet

Do sada se na produkcionu verziju Sistema elektronskih faktura prijavilo 1.768 pravnih lica od čega 1.398 korisnika javnih sredstava.

Ministarstvo finansija ističe da je korišćenje produkcione verzije Sistema e-faktura do 1. maja dobrovoljno, a posle će biti obavezno za subjekte javnog sektora koji žele da šalju, primaju i čuvaju fakture, kao i za subjekte privatnog sektora koji žele da izdaju e-fakturu subjektima javnog sektora.

Povodom uvođenja novog modela e-faktura, Ministarstvo finansija će sledeće sedmice organizovati i završnu obuku "Primena sistema elektronskih faktura“, za sve lokalne samouprave, javna preduzeća i ustanove.

Učesnici obuke će biti detaljno upoznati kako sa pravnim okvirom primene elektronskih faktura, tako i sa mogućnostima ažuriranog sistema elektronskog fakturisanja, načinom korišćenja i najčešćim scenarijima slanja i prijema elektronskih faktura između različitih aktera.