Prvi izbori u Zimbabveu bez Mugabea

|   Info
Građani Zimbabvea danas glasaju na prvim izborima na kojima na glasačkom listiću neće biti imena dugogodišnjeg predsednika Roberta Mugabea.
Foto: Fonet

Izvor: Beta

Izbori bi mogli da donesu međunarodni legitimitet i investicije, ali i da označe dalju stagnaciju ako glasanje bude neregularno.

U zemlji željnoj promena posle ekonomske i političke paralize tokom gotovo četiri decenije Mugabeove vladavine, pravo glasa ima oko 5,5 miliona ljudi.

Hiljade posmatrača su angažovane širom Zimbabvea, a opozicija tvrdi da je izborni proces namešten protiv njih. Izborna komisija tvrdi da će izbori biti potpuno kredibilni.

Glavni rivali na predsedničkim izborima su predsednik Emerson Mnangagva (75), nekadašnji potpredsednik koji je prošle godine preuzeo vlast od Mugabea, i advokat i sveštenik Nelson Čamisa (40), tek nekoliko meseci na čelu najveće opozicione partije.

Na izborima se glasa za predsednika, poslanike i lokalne odbornike.

Na izborima učestvuje više od 20 predsedničkih kandidata i skoro 130 partija. Ukoliko nijedan predsednički kandidat ne osvoji 50 odsto glasova, 8. septembra će biti održan drugi krug.

Dosadašnji izbori u Zimbabveu su bili obeleženi nasiljem, zastrašivanjem i neregularnostima. Sada Mnangagva, koji tvrdi da predstavlja promene, obećava da će ovi izbori biti slobodni i fer.

Prvi put posle mnogo vremena na izborima u Zimbabveu su prisutni i posmatrači sa zapada.

 

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar