Prvi Međunarodni kongres ženskih mreža u Irskoj: 100 godina od kada su žene dobile pravo glasa

|   Info
Ženska parlamentarna mreža Srbije primer dobre prakse.
Foto: Houses of the Oireachtas

Više žena u politici doprinosi trajnom miru i stabilnosti i donosi ne samo novi kvalitet u odlučivanju i upravljanju, već vodi ka funkcionalnijem i boljem društvu, rekla je Nataša Mihailović narodna poslanica SDPS-a na prvom Međunarodnom kongresu ženskih mreža i kokusa održanom u Dablinu u Irskoj, povodom obeležavanja 100 godina od kada su žene u toj zemlji dobile pravo glasa.

Na kongresu koji je organizovao ženski kokus Parlamenta Irske, a koji je okupio parlamentarke iz 50 zemalja širom sveta, kao i predstavnice civilnog sektora, biznisa i sporta, učestvovale su i narodne poslanice Marija Jevđić iz Poslaničke grupe Jedinstvena Srbija i Marija Janjušević iz Poslaničke grupe Dveri. Na prvom Međunarodnom kongresu ženskih mreža parlamentarke su razmenile iskustva i mišljenja kroz razgovor o izazovima i problemima sa kojima su suočene žene širom sveta i tome kako mogu zajedno da rade i učestvuju u njihovom rešavanju. Skup je organizovan na najvišem državnom nivou i okupirao je veliku pažnju medija. Učesnicama se obratio i Leo Varadkar premijer Irske, a uoči početka skupa Majkl Higins, predsednik Irske, priredio je svečanu večeru.

Srbija je, prema zastupljenosti žena u politici i javnom životu, u vrhu zemalja EU i u izveštajima međunarodnih organizacija navodi se kao dobar primer napretka i unapređenja rodne ravnopravnosti. Predstavljajući rad Ženske parlamentarne mreže, narodna poslanica Nataša Mihailović navela je podatak da se sa 93 narodne poslanice, koliko ih je sada u parlamentu, približavamo zastupljenosti 40 odsto žena u Narodnoj skupštini. Žene u Srbiji obavljaju najviše funkcije i u izvršnoj vlasti, od premijerske, preko ministarskih pozicija, a i novac građana Srbije takođe je u rukama žene, guvernera Narodne banke.

Pitanje rodne ravnopravnosti i položaja žena ne deli se na političku pripadnost već ujedinjuje sve političke partije i građane, a Ženska parlamentarna mreža je dobar primer kako je moguće, uprkos političkim i ideološkim razlikama, raditi zajedno i postizati dobre rezultate na unapređenju položaja žena kroz zakonodavnu aktivnost. To je na skupu navela i predstavnica Interparlamentarne unije, na panel diskusiji o važnosti i uticaju ženskih kokusa i mreža širom sveta.

Kao jedno od glavnih postignuća ŽPM, narodna poslanica Nataša Mihailović je navela uvođenje rodne ravnopravnosti u sve zakone koji se donose u Narodnoj skupštini. Rodno odgovorno budžetiranje postalo je deo Zakona o budžetu i Zakona o budžetskom sistemu zahvaljujući naporima ŽPM, što je rezultiralo većim izdvajanjem novca za žensko preduzetništvo i podsticanje žena koje se bave poljoprivredom. ŽPM je postigla značajne rezultate i izmenom Krivičnog zakonika, prema kojem seksualni delikt nad maloletnicima više ne zastareva, kao i zajedničkim radom na donošenju Zakona o borbi protiv nasilja u porodici.

Žene u Srbiji, Irskoj i širom sveta ne mogu da čekaju da prođe još sto godina, kako bi, ravnopravno sa muškarcima, zajednički kreirale bolji i pravedniji svet, zaključila je u obraćanju narodna poslanica Nataša Mihailović.

Na kraju Kongresa usvojena je deklaracija kojom se iskazuje spremnost i namera da parlamentarke širom sveta nastave sa zajedničkim radom i povezivanjem, kako bi se do kraja 2020. godine formirale ženske mreže u svim parlamentima i kako bi zajednički radile na unapređivanju položaja žena i rešavanju problema sa kojima se suočavaju žene u njihovim zemljama i svetu.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar