Prvo kriterijumi, pa članstvo

|   Info
Kocijančič: Srbija mora pre prijema u Evropsku uniju da ispuni jasno definisane kriterijume i da nastavi rad na sporazumu o normalizaciji odnosa sa Kosovom
Foto: FoNet

Srbija mora pre prijema u Evropsku uniju da ispuni jasno definisane kriterijume i da nastavi rad na sporazumu o normalizaciji odnosa sa Kosovom, izjavila je za Radio Slobodna Evropa portparolka visoke predstavnice EU Maja Kocijančič.

Ona je tako odgovorila na poruku predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je u četvrtak u intervjuu Rojtersu rekao da bi u slučaju postizanja sporazuma sa Prištinom, „Srbija trebalo da dobije jasne garancije da će biti članica unije 2025. godine“.

Evropska unija, podsetila je Kocijančič, ima dva važna elementa na kojima bazira pristup kada je reč o proširenju.

"Evropska komisija je Strategijom za Zapadni Balkan opredelila indikativni datum, ali je jasno rekla da kriterijumi moraju da budu ispunjeni. To je ključ koji u rukama ima samo Srbija. Dakle, Srbija je ta koja mora da uradi ono što je potrebno za napredak u procesu proširenja", istakla je Kocijančič.

Takođe, dodala je, jasno je opredeljeno i da se mora nastaviti rad na sporazumu između Beograda i Prištine za sveobuhvatnu normalizaciju odnosa.

"Taj rad je ovde u toku i mi smo bili jasni kakva su naša očekivanja", podvukla je Kocijančič izražavajući uverenje da je sporazum između Srbije i Kosova o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa i dalje moguć.