Pušenje pred decom: Evo šta se dešava u telu mališana i kakve su posledice!

|   Život
Šanse da odrasli nepušači umru od posledica teške plućne bolesti veće su ako su odrastali uz roditelje pušače, pokazali su rezultati američkog istraživanja.
Foto: pixabay.com

Autor: net.hr    

 

Članovi Američkog udruženja za borbu protiv raka zaključuju da pasivno pušenje u detinjstvu "rezultira smrću sedam od 100.000 odraslih nepušača godišnje".To je rezultat studije sprovedene na 70.900 odraslih nepušača.

 

Stručnjaci kažu da je najbolji način zaštite deteta od loših posledica duvana - prestanak pušenja, piše BBC.

 

Jeziva statistika
 

Kada su učesnici istraživanja tokom odrastanja živeli sa samo jednim pušačem postojale su i druge posledice po zdravlje, pokazala je američka studija. Izloženost duvanskom dimu tokom 10 ili više sati nedeljno povećava rizik od smrti od ishemijske bolesti srca za 27 odsto, od moždanog udara za 23 odsto i od hronične opstruktivne bolesti pluća za 42 odsto u odnosu na osobe koje su živele s nepušačima.

 

Rezultati studije objavljeni su u časopisu American Journal of Preventive Medicine. Učesnici su odgovorili na upitnik o izloženosti pušenju od najranijeg doba, a potom je njihovo zdravstveno stanje praćeno naredne 22 godine.

 

Pušačima se loše piše


"Ova poslednja studija doprinosi našim nastojanjima da pušače "izvedemo" napolje, odnosno da ih izmestimo iz zatvorenog prostora kako ne bi naškodili deci" i odraslim nepušačima, smatra Hazel Čizmen, aktivista grupe Action on Smoking and Health, Hazel Cheeseman, dodajući kako bi "za sve bilo najbolje da roditelji u potpunosti prestanu da puše".

 

Ona smatra i da bi ubuduće trebalo da se izdvaja više novca za ovakve aktivnosti. S njom se slaže i dr Nik Hopkinson, savetnik udruženja British Lung Foundation koji potvrđuje da "pasivno pušenje ima dugotrajno negativan efekat na zdravstveno stanje deteta."

 

Sa žaljenjem ističe da su sredstva što su ih dobijali aktivisti za borbu protiv pušenja u Velikoj Britaniji ukinuta.

 

"Morali bismo još snažnije da se angažujemo na tome da svako, naročito roditelji vrlo male dece i trudnice koje puše dobiju odgovarajuću pomoć u nastojanju da prestanu da puše", smatra dr Hopkinson.

 

Bitan uticaj na razvoj
 

Od ranije je poznato da su deca čiji su roditelji pušači izloženija opasnosti od razvoja astme i da se njihova pluća razvijaju sporije. Američka studija pokazala je da se posledice pasivnog pušenja osećaju i u odrasloj dobi. Najčešće rezultiraju hroničnom opstruktivnom bolešću pluća, ali i brojnim drugim hroničnim bolestima.

 

Jedan od autora studije, dr Rajan Dajver kaže:

 

"Ovo je prvo istraživanje koje upućuje na povezanost između izloženosti dece pasivnom pušenju i smrti od hronične opstruktivne bolesti pluća u srednjoj ili starijoj životnoj dobi. Studija je dodatan podsticaj da se smanji izloženost pušenju dece i odraslih osoba koje ne puše."

 

 

 

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar