Ravnopravnost i u sportu

|   Info
Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković ocenila je danas neophodnim da buduće generacije nauče kako je ravnopravnost istinska potreba svakog pojedinca, uključujući i oblast sporta.
Foto: televizija Kopernikus

 

Izvor: FoNet

Janković je na konferenciji "Sport, zdravlje, životna sredina - diplomatija u sportu" istakla da ravnopravnost nije apstraktni koncept odvojen od društva, već prožima sve aspekte života, sopšteno je iz kancelarije Poverenika za zaštitu ravnopravnosti.

Ravnopravnost, poput sporta, ima ogromnu ulogu u obrazovanju mladih, koji se uče toleranciji i zajedništvu, rekla je Janković na skupu, navodi se u saopštenju.

Janković je ukazala na značaj borbe protiv nasilja nad decom u sportu jer su sportisti najčešći uzori mladim ljudima, sugerišući da bi u toj oblasti trebalo intenzivnije raditi na ravnopravnosti žena.

Kao pozitivne pomake, Janković je navela unapređenje položaja paraolimpijaca i paraolimpijki i izjednačavanje sportista i sportistkinja sa invaliditetom kada je reč o nacionalnim priznanjima i primanjima.

Direktorka Direktorata za demokratiju Saveta Evrope Snežana Marković Samardžić rekla je da su ljudska prava u sportu i jedan od prioriteta Saveta Evrope, koji je zbog narastajućeg govora mržnje u Evropi objavio posebne preporuke.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar