Različito o dvojnom državljanstvu

|   Info
Bosna i Hercegovina izavala je konfuziju popunjavajući upitnik Evropske komisije dajući dva potpuno različita odgovora na pitanje ima li sa Hrvatskom bilateralni sporazum o dvojnom državljanstvu.

Izvor: Fonet

"Na nekoliko mesta institucije BiH su odgovorile da sporazum postoji, dok je u odgovoru na 496. pitanje u poglavlju o političkim kriterijumima odgovoreno da BiH i Hrvatska nemaju potpisan sporazum o dvojnom državljanstvu", navodi banjaluički list.

Da konfuzija bude veća, pišu Nezavisne novine, u tom odgovoru tvrdi se i da svi državljani BiH koji imaju hrvatsko državljanstvo nemaju za to pravni osnov, odnosno da "taj status imaju ilegalno, odnosno protivzakonito".

U Ministarstvu civilnih poslova BiH decidno tvrde da BiH I Hrvatska imaju važeći sporazum o dvojnom državljanstvu, koji je potpisan 2007, a ratifikovan u Predsedništvu BiH 2011. u

mandatu Nebojše Radmanovića, Željka Komšića i Bakira Izetbegovića.

Zvaničnici tog ministarstva tvrde da građani BiH koji imaju dvojno državljanstvo Hrvatske i BiH "ne treba da strahuju za svoj pravni status".

U potrazi za odgovorom kako se moglo desiti da tako zbunjujući odgovor ode u Brisel, novinar Nezavisnih je dobio objašnjenje kako taj odgovor "nisu ni videli kada je upitnik poslan jer su oni bili zaduženi u radnim grupama za druga poglavlja, a da poglavlje 23 o političkim kriterijumima nisu

pokrivali".

Oni tvrde da je takav odgovor stigao iz MUP RS, uz objašnjenje kako ne znaju zašto su to napisali.

"Možda su se zbunili, možda su imali neke primedbe ili imaju neko mišljenje s kojim mi nismo upoznati", rečeno je Nezavisnim u Ministarstvu civilnih poslova BiH.

Na molbu tog banjalučkogh lista da MUP RS objasni šta se dogodilo odgovor nije stigao.

"Nisu nam poslali odgovor, pravdajući se sezonom godišnjih odmora", navode Nezavisne novine.

 

Zagrebačka agencija Hina prenela je u međuvremenu vest o konfuziji sa dvojnim državljanstsvom BiH i Hrvatske stavljajući upitnik na naslov "MUP Republike Srpske proglasio ilegalnim dvojno državljanstvo s Hrvatskom?".

"Evropska komisija je, ipak, već reagovla, a nakon što su im iz BiH poslali protivrečne odgovore na ovo pitanje, zatražili su objašnjenje pa je u toku priprema novog usaglašenog odgovora, no za sada nije poznato što bi u njemu trebalo da stoji", prenosi Hina.

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar