Reagovanja u Prištini povodom glasanja u Interpolu

|   Info
Hašim Tači je poručio da su gubitnici zbog neprimanja Kosova u članstvo Interpola i "Kosovo i Srbija", a da je "pobednik samo organizovani kriminal". Kosovska vlada optužila je "divlju kampanju" Srbije za neuspeh u Interpolu. Američka ambasada u Prištini je saopštila da "sa ovim rezultatom svi gube".

 

Izvor: RTS


Kosovski predsednik Hašim Tači poručio je da su "gubitnici Kosovo i Srbija, a pobednik samo organizovani kriminal". Naglasio je da Kosovo želi da bude deo borbe protiv kriminala ali da mu je ovo pravo uskraćeno.

"Glasanje je bilo tajno, ali mogućnost da su države koje su priznale Kosovo glasale protiv njegovog članstva je loša vest, sa druge strane države koje ne priznaju nezavisnost Kosova glasale su za članstvo", izjavio je Tači, a prenosi RTK

U okviru dijaloga Beograda i Prištine, koji se održava u Briselu, Tači vidi mogućnost sporazuma za rešavanje problema i pitanje članstva Kosova u međunarodnim organizacijama.

"Moramo biti u potpunoj saglasnosti sa SAD i EU da jednom za svagda zaključimo sporazum sa Srbijom", rekao je Tači.

Prištinska vlada je u reagovanju izrazila duboko razočaranje što je "Kosovu onemogućeno da bude deo globalne porodice policije".

"Divljom kampanjom Republika Srbija još jednom pokazuje svoj karakter prema Kosovu i protiv ideje normalizacije odnosa sa Kosovom, kao i ranije, kada je članstvo bilo tehničko, a ne političko", navodi se u saopštenju.

"Glasanje protiv prihvatanja Kosova u međunarodnoj organizaciji je usluga kriminalu i kriminalcima i nikom ne treba da bude drago", konstatuje Vlada.

Kosovska vlada zahvaljuje svim zemljama koje su glasale, kao i onima koje su pokušale da pomognu Kosovu u ovom procesu.

"Kosovo će nastaviti konsolidaciju svojih institucija i u vrlo bliskoj budućnosti će biti punopravna članica Interpola", zaključuje se u reagovanju.

Reakcija ambasade SAD u Prištini

Američka ambasada u Prištini saopštila je da je većina zemalja podržala zahtev Kosova za članstvo u Interpolu, "uprkos kampanji koju je vodila Srbija, i vršila pritisak na zemlje da se suprotstave kandidaturi Kosova".

"Podrška članstvu Kosova u Interpolu nikada nije bila za priznavanje nezavisnosti Kosova, već za jačanje međunarodne saradnje u oblasti sprovođenja zakona i zatvaranje kritičnog sigurnosnog jaza na Balkanu. Sa ovim rezultatom svi gubimo", navodi se u saopštenju američke ambasade.

"Nastavljamo snažno da podržavamo dijalog između Kosova i Srbije, koji je omogućila EU. Sada više nego ikad, obe strane treba da ubrzaju svoje napore da postignu sporazum o potpunoj normalizaciji, što je jedini način da se obe zemlje kreću napred na svom putu ka članstvu u EU. I, Srbija i Kosovo moraju da shvate da njihov put ka evropskoj budućnosti ide kroz normalizaciju", navodi ambasada SAD, pozivajući obe strane "da izbegnu provokacije i da rade zajedno kako bi postigle dogovor".

Albanski analitičari u Prištini kažu da je odbijanje Kosova loša vest za regionalnu sigurnost.

Takođe loš je znak za proces dijaloga, jer će verovatno uticati na njihov dalji tok. Izražavaju žaljenje i ističu, kako kažu, agresivne prigovore Srbije kao pretendenta za pridruživanje EU.

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar