Realizacija 21 projekta

|   Info
Evropska unija (EU) će u okviru ukupne podrške od 9,6 miliona evra za razvoj infrastrukture preko razvojnog programa EU PRO, podržati realizaciju 21 projekta za unapređenje poslovne infrastrukture, u iznosu od 4,8 miliona evra.

 

Izvor: FoNet

Projekti će biti sprovedeni u lokalnim samoupravama južne Srbije sa ciljem da se poboljša konkurentnost na lokalnom nivou kroz unapređenje uslova za poslovanje i privlačenje novih investicija.

Od odobrenih sredstava, putem javnog poziva koji je bio otvoren od 25. aprila do 11. juna, četiri i po miliona evra je opredeljeno za realizaciju devet projekata poslovne infrastrukture koji će biti realizovani u Bojniku, Kragujevcu, Paraćinu, Priboju, Smederevu, Sokobanji, Svilajncu, Šapcu i Užicu.

Projekti podrazumevaju infrastrukturno opremanje industrijskih zona, odnosno izgradnju pristupnih puteva, kao i unapređenje ili izgradnju komunalne i turističke infrastrukture.

Projekte će sufinansirati lokalne samouprave sa 905.392 evra, tako da ukupno ulaganje u razvoj poslovne infrastrukture iznosi pet i po miliona evra, navodi se u saopštenju.

Na javni poziv stiglo je 18 aplikacija, od kojih je Upravni odbor odobrio 12 projekata koje će EU finansirati sa 274.695 evra.

Projekti koji će biti sprovedeni u Beloj Palanci, Čačku, Doljevcu, Knjaževcu, Kragujevcu, Kraljevu, Kučevu, Nišu, Smederevu, Topoli, Vladičinom Hanu i Vranju omogućiće uspostavljanje i poslovanje industrijskih zona i tehnoloških parkova, unapređenje rada biznis inkubatora, startap, kongresnih i centara za obuku, kao i razvoj poljoprivrede.

Lokalne samouprave će učestvovati u finansiranju tih inicijativa sa 130.891 evra.

Očekuje se da ovi projekti doprinesu realizaciji najmanje 20 novih investicija i otvaranju oko 1.600 radnih mesta.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar