Rezereve 11,26 milijardi evra

|   Info
Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) su na kraju decembra, prema preliminarnim podacima, iznosile 11,26 milijardi evra, objavila je danas NBS.

 

Izvor: FoNet

Tim iznosom deviznih rezervi obezbeđuje se pokrivenost novčane mase od 168 odsto i više od pet meseci uvoza robe i usluga, što je gotovo duplo više od standarda pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama, saopštila je centralna banka.

Neto devizne rezerve, odnosno devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima, na kraju decembra iznosile su 8,85 milijardi evra, što predstavlja njihov najviši nivo na kraju jedne godine od kada se na ovaj način prate podaci - od 2000. godine.

Bruto devizne rezerve su u decembru smanjene za 364,7 miliona evra, dok su neto devizne rezerve smanjene za 867 miliona evra.

To je, kako navodi NBS, pre svega rezultat značajnog smanjenja deviznih obaveza države – i na domaćem i na međunarodnom tržištu, od oko 1,02 milijarde evra, a u ambijentu dobrih fiskalnih rezultata u 2018.

Odlivi su ostvareni za izmirenje obaveza po osnovu deviznih hartija od vrednosti na domaćem tržištu (73,7 miliona evra), neto razduženja po deviznim kreditima (37,4 miliona evra), kao i po osnovu dospeća dolarske evroobveznice Srbija 2018 (905,8 miliona evra), koje je najavljivano i za koje su devizna sredstva obezbeđivana tokom godine, u najvećoj meri iz dinara, što je doprinelo smanjenju javnog duga i poboljšanju njegove valutne strukture, piše u saopštenju.

Odlivi iz deviznih rezervi realizovani su i po osnovu uobičajenih aktivnosti banaka u vezi sa deviznom obaveznom rezervom i po drugim osnovima ukupno u neto iznosu od 48,4 miliona evra.

Obim trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u decembru iznosio je 674,7 miliona evra i bio je za 130,9 miliona evra veći nego u prethodnom mesecu.

U 2018. godini u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 6.956,3 miliona evra, dodaje se u saopštenju.

Dinar je u decembru nominalno ojačao za 0,1 odsto u odnosu na evro, dok je u protekloj 2018. godini nominalno jačanje dinara prema evru bilo 0,2 odsto.

Narodna banka ističe da je u decembru na domaćem deviznom tržištu, u cilju ublažavanja prekomernih kratkoročnih oscilacija kursa intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu na obe strane (i kupovinom i prodajom deviza) i to u istom ukupnom iznosu - po 30 miliona evra.

U 2018. godini NBS je intervenisala neto kupovinom 1.580 miliona evra (kupovina 1.835 miliona evra i prodaja 255 miliona evra), stoji usaopštenju.