Robot i 400 kamera u Kolubari

|   Info
Vršilac dužnosti direktora Elektroprivrede Srbije (EPS) Milorad Grčić posetio je danas preduzeće "Kolubaru Metal" koja je nabavila i testirala robot za zavarivanje papuča na bageru, vrednosti 24 miliona dinara.
Foto: FoNet

 

Izvor: FoNet

Time se štedi na vremenu koje je potrebno za taj postupak za 30 odsto, saopštila je danas EPS.

U "Metalu" su istakli i važnost prese koja je jedinstvena u Srbiji zbog mogućnosti savijanja profila od 50 milimetara čeličnog lima.

Foto: FoNet

Grčić je najavio plan za modernizaciju preduzeća u narednim godinama i rekao da je u ovaj deo EPS nedavno zaposlena devojka koja je osvojila treće mesto na svetskom takmičenju u zavarivanju u Tokiju.

Grčić je obišao i novi monitoring centar u RB „Kolubara”, koji će biti veoma važan za podizanje bezbednosti u čitavom kolubarskom basenu.

Završena je prva faza radova, vrednosti između 45 i 47 miliona dinara, a trenutno 120 kamera pokriva delove RB "Kolubara".

Plan je da do kraja 2020. godine u sistemu radi oko 400 kamera, kojima će biti pokriveni svi vitalni delovi "Kolubare", čime se olakšava rad zaposlenima, podiže bezbednost i sprečavaju krađe materijlanih dobara, dodaje se u saopštenju.

Investiramo u sve delove sistema, podižemo efikasnost i unapređujemo poslovanje U toku je konkurs za prijem 163 stručnjaka i očekujemo da ćemo dobiti najbolje mlade inženjere koji će nastaviti da doprinose modernizaciji i uvođenju najmodernijih tehnologija, rekao je Grčić.

Rudarski basen "Kolubara" godišnje proizvede oko 30 miliona tona uglja iz kojih se u EPS elektranama u ogranku TENT proizvede više od polovine srpske struje.

Grčić je izneo uverenje i da će sledeće godine biti završen projeka tkoji će obezbediti da se iz "Kolubare" isporučuje ugalj ujednačenog kvaliteta, što će omogućiti uštede od 10 odsto uglja u termoelektranama i pouzdaniji rad termo blokova.

Homogenizacija je deo prvog "zelenog projekta" u EPS, ukupne vrednosti oko 180 miliona evra, dodaje se u saopštenju.

Investicija u sam projekat homogenizacije i upravljanja kvalitetom uglja iznosi 54 miliona evra, zajedno sa izgradnjom nove deponije koja je neophodna za funkcionisanje sistema.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar