Ruski "iljušin" oboren greškom, ostavljen na liniji vatre

|   Info
Ruski ministar odbrane izjavio da je ruski vojni avion "IL-20" sa 15 osoba, koji je jutros nestao s radara iznad Sredozemnog mora, oboren raketom zemlja-vazduh.


Izvor: B92, Tanjug


Na hitno sazvanoj konferenciji za medije, ruski ministar odbrane je saopštio da je ruskog "iljušina" oborila raketa sirijske vojske, na čijoj je strani inače Rusija, ali da se to dogodilo greškom, jer su sirijske snage gađale izraelske borbene aviona.

Prema rečima ruskog ministra, koje je preneo AP, u toku je potraga za ostacima aviona, a vojni zvaničnici ne očekuju da ima preživelih.

Prema preliminarnim izveštajima ruskog ministarstva, ruski "iljušin" oboren je greškom, raketom zemlja-vazduh, koju su ispalile sirijske snage koje su gađale izraelske borbene avione koji su bombardovali obalsku provinciju Latakia.

Rusija praktično tvrdi da su izraelski avioni gurnuli ruske na liniju vatre, ujedno optužujući Izrael da je "namerno isprovocirao" napad na rusku letelicu jer ih nisu na vreme obavestili o svojim aktivnostima, ostavljajući tako ruske avione na liniji vatre, minut pre ispaljivanja raketa. Ruski piloti nisu imali šanse da izbegnu udar, dodaje ruska strana.

RIA Novosti navele su jutros da je ruski avion nestao s radara nedaleko od baze Hmeimim u Siriji. Tass je javio, pozivajući se na saopštenje Ministarstva, da je avion nestao s radara tokom napada četiri izraelska aviona F-16 na sirijske ciljeve u sirijskoj provinciji Latakiji. U saopštenju se navodi da je veza sa posadom izgubljena u trenutku kada se avion nalazio 35 kilometara od obale Sirije.

Istovremeno, agencija RIA Novosti je javila, pozivajući se na rusko Minsitarstvo odbrane, da je u vreme kada je izgubljena veza s posadom ruskog aviona, registrovano lansiranje raketa sa francuskog broda "Overnj". Nakon toga, javila se i Francuska koja je saopštila da nema nikakve veze s tim nestankom.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar