Ružić obišao izlagače na Cajmu tehnike u Beogradu

|   Infotehno
Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić obišao je danas izlagače na 64. Međunarodnom sajmu tehnike, na kome se pod pokroviteljstvom Ministarstva predstavlja 23 instituta, fakulteti, fondovi za nauku i inovacionu delatnost, kao i naučno-tehnološki parkovi.
Foto: Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja

 

Ministar je istakao da je Vlada Srbije prepoznala ove globalne tokove kada su tehnologije u pitanju, utvrdila strateške pravce razvoja, osmislila mere i zakonska rešenja s ciljem da osnaži naučno-istraživačke institucije, kako bismo bili spremni za brz i efikasan odgovor na tehnološke i društvene izazove, saopšteno je iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

“Cilj je da podstaknemo izvrsnost i relevantnost naučnih istraživanja u Srbiji u ovoj oblasti, kao i razvoj ljudskih resursa iz domena novih tehnologija”, rekao je ministar Ružić.

On je izrazio zadovoljstvo rezultatima koje postižu dva državna fonda iz kojih se finansiraju naučna istraživanja i putem kojih država podstiče istraživanja i razvoj novih tehnoloških rešenja i realizaciju kreativnih ideja.

“Fond za nauku je za tri godine rada sa 43,9 miliona evra finansirao rad istraživača, opremu, materijale, publikacije, međunarodnu saradnju i naučnoistraživačke organizacije. Fond za inovacionu delatnost, samo u oblasti veštačke inteligencije u okviru različitih programa u periodu od 2018. do 2021. godine, finansirano je 29 projekata, ukupnog budžeta 4,8 miliona evra”, istakao je Ružić.

Ministar je podsetio da su osnovani Institut za veštačku inteligenciju, Institut za IKT i Institut BIOSENS, koji će dodatno, uz sve mere Vlade Srbije doprineti da se Srbija još bolje pozicionira u oblasti novih tehnologija.

“Verujem da Srbija ima šansu na ovom polju, a sistem koji gradimo omogućiće da je iskoristimo u potpunosti. Takođe, važno je da motivišemo i podstičemo preduzetnike da predstave i razvijaju inovacije i da podržimo one koji tek počinju da rade”, rekao je ministar.

Foto: Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja