Ružić: Obrazovni sistem nije mesto transmisije korona virusa

|   Info
Ministar prosvete Branko Ružić izjavio je danas da obrazovni sistem nije i neće biti mesto transmisije korona virusa, kao i da virus dolazi spolja.
Foto: televizija Kopernikus

 

Izvor: FoNet, RTS

On je za RTS rekao da je posle letnjeg odmora došlo do porasta broja zaraženih, ali da je dobar pokazatelj što će naredne nedelje duplo manje lokalnih samouprava nastavu pohađati po kombinovanom modelu.

"Prošle nedelje smo imali 48 škola u kojima se odvijala nastava po kombinovanom modelu, već juče smo doneli odluku da sledeće nedelje bude daleko manje - četiri osnovne škole sedmi i osmi razred i 18 srednjih će ići po kombinovanom modelu i tri jedinice lokalne samouprave su u crvenoj zoni i po onlajn modelu", naveo je Ružić.

On je rekao da se duguje zahvalnost na odgovornosti i disciplini kako učenicima tako i nastavnicima i vannastavnom osoblju, kao i uvek do sada.

"Mislim da je važno da i na Kriznom štabu konačno donesemo mere koje će opštu populaciju na neki način motivisati da se u što većem broju vakcinišu, jer to je i jedini način da sprečimo da i u obrazovnom sistemu bude zaraženih", rekao je Ružić.

Ističe da broj zaraženih i izolovanih učenika ne prelazi 1,4 procenata, a kada je reč o nastavnom i vannastavnom osoblju to je negde oko 1,8 odsto.

Kada je reč o testiranju učenika u školama, Ružić je naveo da su o tome razgovarali, ali da je to pre svega pitanje za Kriznom štabu.

"Ideja je bila da uz saglasnost roditelja na nekom malom uzorku upravo pokažemo i dokažemo da je obrazovni sistem bezbedan i mislim da ćemo to svakako kao odluku donositi na Kriznom štabu ukoliko se proceni da je potrebno", rekao je Ružić i dodao da su najvažniji disciplina i vakcinacija.

Govoreći o tome koliko ima vakcinisanih prosvetnih radnika, Ružić kaže da taj broj u prosveti ne odudara mnogo od brojeva u opštoj populaciji - nešto preko 53 procenta.