ŠABAC: Savska voda za sada ispravna

|   Život
Od početka juna do danas na šabačkom kupalištu “Stari grad” urađeno je pet analiza ispravnosti savske vode. Dva uzroka od pet pokazala su enormnu zagađenost fekalnim bakterijama. Prema poslednoj analizi voda je ispravna ali se i pored toga kupačima savetuje oprez.

Šabačko kupalište “Stari grad” od početka sezone imalo je mali broj posetilaca. Skoro svakodnevne kiše, ali i sporadična neispravnost savske vode, omela je kupače da uživaju u letnjim blagodetima. Prema poslednjim urađenim analizama voda na kupalištu je ispravna ali se i pored toga savetuje oprez.
- Iako je rezultat analize u granicama propisanim odgovarajućim pravilnicima to ne znači da nemože doći do  kontaminacija kože ili nekih unutrašnjih organa. To isto ne znači da neće u skorije vreme doći ponovo do situacije da voda bude sa rezultatima iznad propisane granice – naglasila je Borka Kokanović, šef Odseka za sanitarni nadzor u Šapcu.
Dve od pet analiza od početka juna do danas  pokazale su prisustvo fekalnih bakterija. Kako uz bakterije najčešće idu i virusi koji mogu prouzrokovati meningitis, žuticu tip A i hepatitis tip A potrebno je dobro razmisliti pre ulaska u vodu.
- Lično ne bih preporučivala građanima kupanje s obzirom da su još uvek kiše i da regulacija vodotoka nije došla do stabilnog nivoa. Sve ostaje na rizik pojedincima – upozorila je Kokanovićeva.
Za one koji se odluče da naredne letnje dane provedu na savskom kupalištu jedini savet je obavezno tuširanje po izlasku iz vode.
- Obavezno se treba dobro istuširati, ali se i kod kuće dobre okupati. Tuširanje je samo spiranje savske vode čistom vodom bez upotrebe određenih hemijskih sredstava za pranje kože.
Iako je situacija neznatno povoljnija kada je u pitanju ispravnost  vode, u vreme posle kiša treba povesti računa ne samo o otpadnim materijama koje se slivaju iz gradova uzvodno od Šapca nego i o otpadu koje je reka povukla sa obala.

Foto: televizija Kopernikus

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar