SAD mogu da utiču na Prištinu

|   Info
Sjedinjene Američke Države mogu da odigraju značajnu ulogu u nastavku dijaloga Beograda i Prištine, a uslov za to je ukidanje taksa, izjavio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.
Foto: televizija Kopernikus

 

Izvor: FoNet, Blic

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je izrazio nadu da će Evropska unija i Vašington posle izbora na Kosovu uticati na takav razvoj događaja.

Dačić je za "Blic" povodom izjave specijalnog izaslanika SAD za Zapadni Balkan Metjua Palmera da je uveren da sporazum Beograda i Prištine može biti postignut, kao i da će SAD podržati vladu u Prištini koja je posvećena dijalogu, rekao da Srbija računa na pomoć i želju SAD da budu konstruktivne u vezi s dijalogom s Prištinom.

Ali, kako je dodao, SAD moraju i da "svoje čedo poguraju da se urazumi da shvati šta je dobro za ceo region".

"Srbija je spremna za nastavak dijaloga, a uslov za to je, kao što smo nebrojeno puta do sada rekli, da Priština povuče takse. Nadamo se da će posle izbora na Kosovu EU i SAD uticati na takav razvoj događaja", rekao je Dačić.

On je ukazao da je razgovor uvek poželjan, ali da ne može jedna strana uvek da daje, a druga da izbegava da povuče poteze na koje se obavezala.

"SAD mogu da odigraju značajnu ulogu, ako žele", rekao je Dačić.