Sakelaropulu: Stav Atine o nepriznavanju nezavisnosti Kosova ostaje nepromenjen i stabilan

|   Info
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio je danas grčkoj predsednici Katerini Sakelaropulu na jasnoj i nedvosmislenoj podršci teritorijalnom integritetu Srbije, uz napomenu da i zvanični Beograd podržava teritorijalni integritet Helenske Republike na kopnu, moru, ostrvima i vazduhu.
Foto: Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike

 

Zahvalan sam na jasnoj i nedvosmislenoj podršci integritetu Srbije, poštovanju međunarodnoj javnog prava. Mi moramo da tražimo kompromisna rešenja u razgovorima sa Prištinom, rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare posle razgovora sa predsednicom Grčke.

Moramo da sačuvamo mir i stabionost u regionu i od vitalnog interesa je da nastavimo i ubrzamo naš evropski put, istakao je Vučić.

Srbija je zainteresovana da kupovinu određenih količina tečnog naftnog gasa (LNG) iz Aleksandropolisa, rekao je Vučić.

Srbija je u protekle tri godine privukla 62 odsto stranih direktnih investicija na Zapanom Balkanu, stopa javnog duga je niska, finansije uređene sasvim, rekao je Vučić.

Predsednica Grčke Katerini Sakelaropulu poručila je danas da stav Atine, kada je reč o nepriznavanju nezavisnosti Kosova, ostaje nepromenjen i stabilan.

Obavestio me je predsednik Srbije Aleksandar Vučić o nedavnim razgovorima s Prištinom i mi podržavamo taj dijalog o normalizaciji odnosa, koji će doneti održivo rešenje, stabilnost područja i zamajac evropskom putu Srbije, rekla je Sakelaropulu.

Moja zemlja čvrsto misli da Srbija pripada evropskoj porodici i iznela sam stabilan i čvrst stav Grčke o potrebi priključenja Srbije Evropskoj uniji, rekla je rekla je grčka predsednica.

Pritisci uvek postoje na diplomatskom nivou, ali to nije uticalo na naš stav, mi imamo doslednost u svojoj politici, izjavila je Sakelaropulu i dodala da Atina pozdravlja i podržava dogovor iz Ohrida koji su Beograd i Priština postigli o Aneksu implementacije plana EU o normalizaciji.

Cilj je priključenje Zapadnog Balkana Evropskoj uniji i mi pozdravljamo napredak u odnosima koji je ostvaren i u Briselu i u Ohridu, posebno Aneks, rekla je ona na konferenciji za novinare u Beogradu, ističući da je važno i korisno da se dijalog nastavi.

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar