Šansa Srbije u četvrtoj industrijskoj revoluciji

|   Info
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je danas na Međunarodnoj konferenciji rada u Ženevi da tehnologija može da bude moćan pokretač jednakosti i da četvrta industrijska revolucija predstavlja veliku šansu za zemlje kao što je Srbija da sustignu razvijeni svet.
Foto: FoNet

 

Izvor: FoNet

Brnabić je rekla da je optimista uprkos svim izazovima koje donosi četvrta industrijska revolucija, da je važno da se dobro pripremimo i suočimo sa današnjim izazovima kako bismo u budućnosti imali bolje poslove.

Ona je navela da Vlada Srbije izdvaja više od 100 miliona evra za investicije u nučno-tehnološke prkove, istraživačke institute i startapove.

“Time želimo da podstaknemo raznovrsnu privredu zasnovanu na znanju, inovcijama, kreativnosti i preduzetništvu”, naglasila je Brnabić.

Istakla je da je Srbija u proteklih pet godina sprovela teške i neophodne reforme i ostvarila makroekonomsku stabilnost, unapredila poslovno okruženje i smanjila nezaposlenost, ali je primetila da se Srbija, kao i druge zemlje regiona i Evropske unije, suočava sa visokom stopom nezaposlenosti mladih.

Brnabić je predočila da je u Srbiji u proteklih pet godina povećana prosečna plata i minimalna zarada za 35 odsto.

Govorila je i o izazovima koje nameću četvrta industrijska revolucija i digitalizacija, sa kojima se suočavaju sve zemlje.

“Trenutna tehnološka revolucija donosi do sada neviđene promene u načinu života i rada koje se odvijaju neviđenim tempom”, rekla je Brnabić i dodala da će ova revolucija, “kao nijedna ranije, zameniti poslove koje obavljaju ljudi”.

Promene će se ogledati u tome da više neće postojati poslovi za ceo život, da je obrazovanje koje je fokusirano na pripremu za jednu profesiju već zastarelo, pa će morati da se menjaju zakoni o radu kako bi odražavali stvarnost modernog radnog mesta.

“Prema Svetskom ekonomskom forumu, deca koja su sada u osnovnoj školi radiće poslove koji trenutno ne postoje”, rekla je Brnabić.

Premijerka je poručila da je dužnost lidera da učine sve što je u njihovoj moći da pripreme građane za promene, a ključne oblasti su obrazovanje i kreativnost.

“Nužno je da ulažemo u obrazovanje koje uči decu kako da misle, a ne šta da misle”, poručila je Brnabić.

Ona je dodala da Srbija reformiše svoj obrazovni sistem i uvodi veštine koje će biti potrebne narednim generacijama za uspeh i napredak.

Tako su kodiranje i programiranje uvedeni kao obavezni predmeti u osnovnoj školi, obezbeđen je siguran pristup internetu, a povećan je broj specijalizovnih časova informatike u srednjim školama, rekla je Brnabić.

Foto: FoNet