Saradnja i razmena informacija

|   Info
Dobra međunarodna saradnja, brza i efikasna razmena informacija, kao i partnerstvo javnog i privatnog sektora mogu da obezbede efikasan sistem informacione bezbednosti.
Foto: FoNet

 

Izvor: FoNet

To su danas u Beogradu zaključili učesnici konferencije o visokotehnološkom kriminalu i informacionoj bezbednosti "Poveži se sigurno".

Na završnoj sesiji dvodnevne konferencije ocenjeno je da je za informacionu bezbednost ključna saradnja svih dobronamernih korisnika sajber prostora, jer visokotehnološki kriminal ne poznaje granice, a njegove posledice mogu biti globalne.

Na konferenciji je ocenjeno da je neophodno raditi na razvijanju svesti i edukaciji korisnika interneta, kao i na obezbeđenju stručne pomoći za žrtve i jačanju mehanizama za saniranje posledica, preneo je MUP.

Foto: FoNet

Na sesiji na kojoj su predstavljeni rezultati međunarodnih akcija u borbi protiv visokotehnološkog kriminala predstavnik Odeljenja MUP za borbu protiv visokotehnološkog kriminala Vladimir Vujić istakao je da je jedna od najznačajnijih akcija ove godine bila "Power off", u kojoj je veliku ulogu, u saradnji sa Evropolom i holandskom policijom, imala i srpska policija.

On je ukazao da je reč o akciji obaranja jednog od najvećih servisa za distribuciju DDOS napada u celom svetu.

"Sajt je omogućavao korisnicima da uz naknadu, plaćanjem najčešće preko virtuelnih valuta, izvrše DDOS napad na bilo kojoj adresi za registraciju, a korisnici su uz naknadu koja se plaćala pejpalom ili virtuelnim valutama mogli da napadnu sa bilo koje IP adrese, a mete su bile najčešće serveri za industriju igara, a ređe serveri državnih organa", rekao je Vujić.

Vujić je objasnio da je sajt imao više od 136.000 korisnika i da je preko njega do aprila obavljeno više od četiri miliona napada.

Viši stručni analitičar u Evropskom centru za visokotehnološki kriminal (Evropol) Nikol van der Mejlen istakla je da je u operaciji "Power off" učestvovalo 18 policija iz celog sveta i da tu saradnju nije bilo lako
organizovati.

Prema njenim rečima, prevare sa kreditnim karticama su u porastu, a na meti su sve više i kriptovalute i finansijske transakcije, koje su samim tim i jači izazov za policiju.

Policijski oficir za vezu u ambasadi Velike Britanije Bil Vud istakao je da je Srbija u akciji "Power off" učestvovala od samog početka i da je brzo i efikasno otkrivanje osumnjičenih na teritoriji Srbije omogućilo napredak u istrazi.

Ekspert iz Ef-Bi-Aja Piter Traven ukazao je da, kada je u pitanju visokotehnološki kriminal, nije pitanje da li će do sajber napada doći, već kada će se on desiti i dodao da je za uspeh u istragama ključna svakodnevna komunikacija istražnih organa i saradnja.

On je ukazao da, kada je u pitanju visokotehnološki kriminal, korisnik predstavlja najslabiju kariku i da u budućnosti posebno treba obratiti pažnju na industrijske sisteme, koji mogu biti meta napad

Foto: FoNet

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar