Saradnja Srbije i Češke

|   Info
Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je danas s ambasadorom Češke Tomašom Kuhtom o nastavku evropskih integracija Srbije i saradnji dve države u tom procesu, efektima reformi, situaciji u regionu i bilateralnim odnosima.
Foto: televizija Kopernikus

 

Izvor: FoNet

Podsetivši da je Srbija do sada otvorila 14 poglavlja, od kojih su dva privremeno zatvorena, Jadranka Joksimović je rekla da otvaranjem poglavlja EU potvrđuje da u Srbiji postoji jasna opredeljenost da sprovođenjem reformi primeni evropske vrednosti, prenelo je Ministarstvo.

Jadranka Joksimović zahvalila je na pomoći koju Češka pruža Srbiji u procesu pristupanja, a koja se odnosi na učešće Srbije u civilnim misijama EU, ali i na razvoj malih i srednjih preduzeća, zdravstvenu i zaštitu životne sredine, održive izvore energije, transfer tehnologije.

Ona je ocenila da članice Višegradske grupe – među njima je i Češka, jesu države sa kojima je u procesu EI moguća dodatna i kvalitena saradnja, prevashodno kroz razmenu iskustava i primenu već uspostavljenih i potvrđenih kriterijuma.

Kuht je ocenio da reforme koje su u Srbiji sprovode u procesu pristupanja EU daju dobre rezultate i da Srbija aktivnostima koja sprovodi i činjenicom da sa ostalim članicama Unije deli evroposke vrednosti zaslužuje da bude deo te organizacije.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar