Šarl Mišel: Vi niste samo partner već i prijatelj

|   Info
Vi niste samo partner već i prijatelj, poručio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, koji je u poseti Srbiji i zajedno sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić obišao je Naučno-tehnološki park na Zvedari i prisusutvovao potpisivanju Ugovora o ubrzanju inovacija i podsticaja rasta preduzetništva u Srbiji.
Foto: FoNet/Aleksandar Barda

 

Izvor: FoNet

Mišel je u naučno-tehnološkom parku poručio da je uveren "da ćemo danas popodne preduzeti korake u pravom smeru, jer osećamo da postoji i nešto veće od nas" i dodao da postoji mogućnost da se ubrza proces evrointegracija i da se garantuje "bolja budućnost" poglavlja, što je znak poverenja".

"Sigurnost i stabilnost su danas dovedeni u pitanje i ako budemo radili zajedno i išli u istom smeru, delićemo zajedničku budućnost", rekao je Mišel.

On je poručio da obilazak naučno-tehnološkog parka pokazuje da imamo zajedničku budućnost i da se suočavamo sa istim izazovima, ali i da želimo da iskoristimo današnje izazove digitalne transformacije i klimatskih promena kao prilike za brži razvoj, više radnih mesta i veći rast.

Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Mišel i Vučić, zajedno sa premijerkom Brnabić i ministrima Brankom Ružićem i Jadrankom Joksimović, prisustvovali su potpisivanju Ugovora o ubrzanju inovacija i podsticaja rasta preduzetništva u Srbiji.

Vučić je stakao da je naučno-tehnološki park na Zvezdari prvi od četiri, koliko ih danas postoji u Srbiji, i naglasio da ih ne bi bilo da nije bilo podrške Evropske unije i da ljudi to trebalo da znaju, a dodao je i da je moglo da se vidi koliko su Srbija i EU prožeti vezama i uspesima, a ne samo teškim stvarima u odnosima sa Unijom.

"Ne bismo imali šanse da to uradimo bez njihove podrške, i to ne samo finasijske već i strukturalne. Primera radi, Srbija je sa prosečnih 39 do 40 odsto danas na prosečnih 61 odsto u privlačenju investicija u donosu na Zapadni Balkan, a u izbozu IKT sektora je na 70 odsto za ceo Zapadni Balkan", kazao je Vučić.

Dodao je da već samo po tome može da se vidi koliko je Srbija u odnosu na druge napredovala i koliko se promenila, a veruje da tim putem moramo da nastavimo.

Brnabić je rekla da je za prva tri meseca izvoz IKT sektora dostigao 546 miliona evra, što je više od celokupnog rezultata tog sektora u 2014. godini.

"Toliko brzo raste taj sektor i toliki su potencijali - a to su naša pamet, kreativnost i inovativnost - to je izvoz naše pameti i ideja", ocenila je Brnabić.

Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Prema njenim rečima, cilj je pre nekoliko godina bio da suficit IKT sektora bude milijardu i po evra.

"Taj cilj ćemo ove godine ostvariti, naš izvoz u IKT sektoru biće verovatno nešto preko dve i po milijarde evra, a verujemo da će suficit biti milijardu i po evra", izjavila je Brnabić.

Najavila je da se privode kraju pregovori sa Razvojnom bankom Saveta Evrope za kredit vredan više od 400 miliona evra za inovacije, visoko obrazovanje, za fakultet i njihove laboratorije i opremu, kao i za proširenje naučno tehnoloških parkova, od kojih je za beogradski već do kraja godine planiran početak radova na izgradni dodatnih 16.000 kvadrata.

Ugovor o ubrzanju inovacija i podsticaja rasta preduzetništva u Srbiji potpisali su šef delegacije EU i Srbiji Emanuele Žiofre i menažer projekta Svetske banke Duško Vasiljević, a odnosi se, kako je rečeno uoči ceremonije potpisivanja, na zajednički projekat EU i Svetske banke za nove mogućnosti finansiranja rada naučnika, istraživača, inovatora i preduzetnika.

Donacija EU za ovaj projekat iznosi 41,5 milion evra, dok Svetska banka obezbeđuje kredit u iznosu od 43 miliona evra. Vrednost danas potpisanog ugovora je 28 miliona evra.