Šest ministra u Vladi Kosova sa optužnicom

|   Info
Protiv šest od 22 ministra u Vladi Kosova pravosudni organi podigli su optužnice zbog različitih osnova sumnje o zloupotrebi položaja, posedovanju oružja i nezakonitom zapošljavanju, prenosi Koha.

 

Izvor: Fonet

Više je od godinu dana od kada je predsednik Kosova Hašim Tači počeo sa procesom usvajanje zakona kojim bi sprečio obavljanje javnih funkcija osoba protiv kojih je podignuta optužnica.

Premijer Ramuš Haradinaj, kako navodi Radio Slobodna Evropa, tvrdi pred medijima da on ne imenuje ministre, već to čine stranke sa kojima je u koaliciji; iako je i protiv jednog od ministara iz njegove stranke – Alijanse za budućnost Kosova, podignuta optužnice.

Čak je i predstavnica Evropske unije na Kosovu, Natalija Apostolova, pozvala službenike optužene za korupciju da napuste institucije.

Ona je zatražila usvajanje zakona kojim se zabranjuje da lica protiv kojih je podizana optužnica obavljaju javne funkcije, kao i zakon o oduzimanju imovine licima sa sudskom presudom o nezakonitom pribavljanju imovine.

Takođe, predstavnici civilnog društva traže da se ministri sa optužnicama sklone sa javnih funkcija.

Uprkos tome, Vlada Kosova je ove nedelje imenovala ministra trgovine i industrije Endrita Šalju, koji je optužen za neovlašceno posedovanje oružja.

Dardan Gaši, zamenik premijera i ministar za dijasporu, optužen je po istim navodima.

Drugi optuženi ministri u Vladi Kosova su: Palj Ljekaj, ministar za infrastrukturu, Besim Bećaj, ministar za inovacije i preduzetništvo, Rustem Beriša, ministar bezbednosnih snaga.

Ministra za ekonomski razvoj Valjdrina Luku, optuženog za sukob interesa, Osnovni sud u Prištini oslobodio je optužbe ali se predmet sada nalazi u Apelacionom sudu.

Ehat Mifaraj, iz Instituta za pravosude Kosova, kaže da država koja teži integraciji u Evropsku uniju i koja namerava da primeni najbolje standarde Evropske unije, ne bi trebalo da ima ministre sa optužnicama ili ministre protiv kojih se vodi istraga za korupciju.

„Kosovski institut za pravosuđe, koji prati slučajeve korupcije, primetio je da je isti ministar ujutru bio u prostorijama Osnovnog suda u Prištini, kao optuženi za korupciju, a popodne je potpisao ugovore koji premašuju vrednost od više miliona evra“.

Vlada Kosova usvojila je novi nacrt Krivičnog zakona Kosova, za koji se ocekuje da stupi na snagu u januaru 2019. godine.

U ovom nacrtu je predloženo da se osobama osuđenim za korupciju, zabranjuje da budu na funkcijama u državnoj upravi, u trajanju do 10 godina od objavljivanja presude, za koje su predviđene i oštrije kazne kada je u pitanju zloupotreba javnog novca.

Osim ministara u Vladi Kosova, probleme sa zakonom imaju i neki članovi Skupštine Kosova i kosovski gradonačelnici.