Si Đinping zove Vučića u Peking

|   Info
Predsednik Kine Si Đinping uputio je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću pozivno pismo za Okrugli sto lidera u okviru 2. foruma za međunarodnu saradnju Pojas i put, koji će biti održan u Pekingu od 25. do 27. aprila 2019. godine, saopšteno je danas iz Vučićevog kabineta.
Foto: YouTube printscreen

 

Izvor: FoNet

Kineski predsednik u pismu podseća da je Pojas i put pokrenuo 2013. godine kao inicijativa za međunarodnu ekonomsku saradnju.

"Nastavljajući u duhu drevnog Puta svile, a u skladu sa principima opsežnih konsultacija, zajedničkih zalaganja i dobrobiti, Inicijativa Pojas i put ima za cilj da proširi političko, infrastrukturno, trgovinsko, finansijsko povezivanje i povezivanje ljudi, da produbi praktičnu saradnju u različitim oblastima i promoviše otvoreni, međusobno povezani, inkluzivni i zajednički razvoj svih zemalja", navedeno je u pismu Si Đinpinga.

Kineski predsednik navodi da je tokom proteklih pet i više godina, "zahvaljujući združenim naporima različitih strana, saradnja kroz Inicijativu Pojas i put pomogla da se izgradi širi međunarodni konsenzus i obezbedi 'rano ubiranje plodova", kao i da je stvore novi prostor za ekonomski razvoj pojedinačanih zemalja i sveta u celini, uz novi zamajac međunarodnoj ekonomskoj saradnji.

Drugi Forum Pojas i put fokusiraće se na temu "Saradnja Pojas i put: Oblikovanje svetlije zajedničke budućnosti", a biće reči o koordinaciji razvojne politike, infrastrukturnom povezivanju, održivom razvoju i drugim temama od zajedničkog interesa, naglašeno je u saopštenju.

Obuhvatno strateško partnerstvo Kina-Srbija raste potpomognuto snažnim zamajcem, dajući brojne značajne rezultate u različitim oblastima naše saradnje, ocenjeno je u pismu kineskog predsednika koji naglašava da "Srbija zauzima značajno mesto i igra aktivnu ulogu u saradnji kroz Forum Pojas i put".

"Vi lično ste doputovali u Kinu za prvi Forum Pojas i put. Pozdravljam vašu posvećenost unapređenju naših bilateralnih veza i Inicijative Pojas i put, i unapred se radujem susretu sa Vama u Pekingu, u aprilu, kako bismo razgovarali o načinima kako da još brže dovedemo do sprege Inicijative Pojas i put sa strategijom reindustrijalizacije Srbije", poručuje kineski šef države.

Forum će biti i prilika za dalje unapređenje obuhvatnog strateškog partnerstva dve zemlje i ostvarivanje još veće dobrobiti za dva naroda, navodi se u pozivnom pismu predsednika Si Đinpinga upućenog predsedniku Vučiću.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar