Simić: Na KiM očekuju da čuju od Vučića da će se boriti za njih

|   Info
Srbi na KiM očekuju da od predsednika Aleksandra Vučića, koga sa nestrpljenjem očekuju 9, septembra, čuju da će nastaviti da se bori za srpski narod, za pronalaženje komromisnog rešenja koje će uvažiti srpske interese, kako Srba koji žive na KiM, tako i cele Srbije", prenosi potpredsednik Srpske liste Igor Simić raspoloženje građana u južnoj pokrajini pred najavljenu posetu Aleksandra Vučića.
Youtube (screenshot)

Izvor: Tanjug

"Srbi na KiM očekuju realno rešenje koje će trajati, a kojim će oni, dobiti više prava i bolji život i bolje ekonomske uslove za ostanak i opstanak na tim prostorima", kaže ističe Simić.

Dodaje da bi do dogovora, ukoliko do njega i dođe, trebalo doći što pre, jer je međunarodni položaj Srbije sada neuopredivo bolji u odnosu na pre šest godina.

Na pitanje da li je razgraničenje jedno od tih realnih rešenja, Simić kaže da će ogromna većina Srba na KiM podržati svaku ideju koja se nalazi na stolu, a koja bi za njih značila više prava i bolji život.

Na pojedine primedbe da ideja o razgraničenju "zaboravlja" na Srbe južno od Ibra, Simić odgovara da je "apsolutna laž" da će bilo kakvo rešenje, ukoliko do njega dođe, zaboraviti Srbe bilo gde.

Uveren je da predsednik Vučić neće dozvoliti da se zaboravi ni jedan Srbin, niti da bilo ko bude u težoj poziciji nego što je danas, ukoliko do dogovora dođe.

Ističe da građani na KiM veruju predsedniku Vučiću, što su i pokazali dajući mu 80 odsto podrške na predsedničkim izborima, dok, kako kaže, izjave neodgovornih pojedinaca unose nemir među srpski živalj.

Prema njegovim rečima, to što ti pojedinci nemaju nikakav kredibiltet u narodu ne znači da neka njihova izjava ne može da ugrozi pregovaračku poziciju naše zemlje, ali i da izaziva strah i nesigurnost kod građana.

"To je, na kraju krajeva, očigledno njihova uloga, napad na sopstvenu zemlju i napad na ideje koje dolaze, a nemaju rešenja, jer njihovo rešenje znači srušiti Vučića, a ne rešiti problem KiM", rekao je Simić.

Argumenti za odbranu Gazivoda i Trepče snažni kao kuća

Kada je reč o Gazivodama i Trepči koje Priština uporno pokušava da stavi pod svoju kontrolu, Simić kaže da je reč o "žili kucavici" severa Kosova i ističe da su argumenti za njihovu odbranu "snažni kao kuća".

"To što je Srbija finansirala izgradnju tih industrijskih kompleksa i to što se nalaze na teritoriji koja je 99 odsto naseljena Srbima je apsolutno dovoljan argument da razumemo zašto su ti kapaciteti od značaja za srpski narod i zašto iz Prištine stalno dobijate najavu kako to treba da stave pod svoju kontrolu", kaže Simić.

Na pitanje da li strepe da bi možda KFOR mogao u nekom momentu da interveniše u vezi sa pitanjem vlasništva nad tim strateškim tačkama na severu KiM, Simić napominje da bi KFOR morao da se drži Rezolucije 1244 SB UN, ali i da treba imati u vidu da Srbi na severu neće blagonaklono gledati da KFOR bude alat u rukama Prištine za ostvarenje njihovih ambicija.

Na pitanje da li se Ramuš Haradinaj bori da zadrži sever KiM samo zbog ta dva resursa, ili možda ima u vidu i neki geostrateški cilj, kao što je povezivanje takozvane "zelene transverzale", Simić kaže da je činjenica da bi ta transverzala blia 99 odsto gotova ukoliko bi Priština osvojila sever.

"Njima treba Zvečan jer je tu Trepča, Zubin potok zbog Gazivoda, Leposavić zbog Kopaonika, a Kosovska Mitrovica jer je jedina urbana sredina u kojoj Srbi žive. Ako gledate iz pozicije Albanaca, oni bi zauzeli sve i ukoliko je moguće da u tim opštinama nema ni Srba, kao što ih nema u 30 opština na jugu KiM", rekao je Simić.

Sprečiti nasilne promene dok traju pregovori

On očekuje da međunarodna zajednica oštro stavi do znanja da dok traju pregovori Beograda i Prištine nema mesta za bilo kakve poteze koji će značiti nasilnu promenu na terenu.

Situaciju u kojoj Haradinaj priprema crtanje granica prema Srbiji, Tači najavljuje da će u Briselu kandidovati temu "Preševske doline", a Zajednice srpskih opština još nema, Simić vidi kao pokušaj Prištine da izvrda sve moguće dogovore.

"Oni nisu spremni za kompromis. Imaju maksimalističke zahteve, koji su nerealni, ali od kojih ne odustaju. Nažalost, najverovatnije imaju i podršku nekih međunarodnih centara. Sa druge strane teško je biti strpljiv, 20 godina Srbi žive u haosu, u neizvesnosti da će neko napasti, osvojiti, proterati. Nemoguće je planirati budućnost na takvom terenu gde niko ne može da vam garantuje šta donosi sutra", rekao je Simić.

Zato, ponavlja, potreban je dogovor koji će garantovati mir i zaštiti Srbe, bez obzira gde žive na KiM.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar