Siniša Mali podneo žalbe na odluku FON-a

|   Info
Siniša Mali i njegovi pravni zastupnici, podneli su Odboru za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu i Fakultetu organizacionih nauka ukupno tri žalbe.
Foto: televizija Kopernikus


Izvor: Večernje novosti, CINS

Žalbe se odnose na odluku Nastavno-naučnog veća FON kojom mu je izrečena javna osuda zbog neakademskog ponašanja prilikom pisanja doktorata i podnete su zbog proceduralnih propusta, a u njima, između ostalog, stoji da se sam postupak vodi bez zahteva u formi koju predviđaju pravila postupka.

Kako saznaju Novosti, u žalbama se navodi da niko nije dostavio zahtev u adekvatnoj formi i time niko nema svojstvo stranke koja je inicirala postupak. Zamereno je i to što se postupak vodi na osnovu dopisa koji je Fakultetu organizacionih nauka dostavio rektor Beogradskog univerziteta. Taj dopis nikada nije dostavljen Siniši Malom na pismeni odgovor. Sam postupak se de fakto vodi bez učešća Siniše Malog kao učesnika u postupku - navodi se u žalbi.

Ističe se, takođe, da nijedna od dosadašnjih odluka nije dostavljena Siniši Malom, pa je samim tim i bio uskraćen da ulaže žalbu, a nijedna žalba nije dostavljena Siniši Malom na odgovor na žalbu.

Advokati i sam ministar Mali kao argument su naveli i da na poslednju odluku Naučno-nastavnog veća FON, nije moguća žalba iako je rektorka najavila da će o njenoj žalbi Odbor za etička pitanja Univerziteta u Beogradu, odlučiti do 22. novembra. Žalba na odluku Nastavno-naučnog veća nije dozvoljena u skladu sa Pravilnikom o postupku utvrđivanja neakademskog ponašanja u izradi pisanih radova.

Inače, Rektoratu je ranije podneto pet žalbi na odluku FON koje je rektorka Ivanka Popović objedinila u jednu i poslala Odboru za profesionalnu etiku. Odbor konačnu odluku o tome da li su prekršena pravila akademskog ponašanja u izradi doktorske disertacije treba da donese do 22. novembra.

Siniša Mali nedavno je izjavio da se nada da će Odbor za etiku imati dovoljno snage da donese objektivnu odluku o njegovom doktoratu, bez pritiska opozicije.

Rektorka Ivanka Popović nije mogla za CINS da kaže više o sadržaju žalbi koje su podnete. Ona je apelovala na javnost i medije da budu suzdržani dok se ne donese konačna odluka.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar