Situacija drmatična - Vučić ide u Rašku

|   Info
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio se danas u Rašku zbog upada kosovskih oružanih snaga na sever Kosova i Metohije, gde će razgovarati sa Srbima sa severa Kosova, najavio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.
Foto: FoNet/AP


Izvor: FoNet

On je na hitno zakazanoj konferenciji za novinare rekao da je situacija drmatična i da ima na desetine povređenih Srba u akciji kosovske policije i ROSU na severu Kosova, kao i da je ranjen mladić Srećko Sofronijević i da se lekari bore za njegov život.

"Ranjavanjem Srećka Sofronijevića pala je prva kap srpske krvi na Kosovu i Metohiji, a upozoravali smo da to ne sme da se desi", poručio je Petković.

On je na konferenciji za novinare nekoliko puta premijera Kosova Aljbina Kurija nazvao "psihopatom" i rekao da je prevršio svaku meru.

Petković je rekao da je goloruki narod uspeo da otera pripadnike ROSU koja je krenula na ka Tehničkoj školi, kao i da je "narod sprečio šest oklopnih vozila kod mesta Rudare", gde su jedinice Rosu bojevom municijom gađale goloruki srpski narod.

On je istakao da je glavno pitanje šta će preduzeti međunarodna zajednica i Kfor kao jedina oružana snaga prema Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

"Još jednom pozivamo i Kfor i međunarodnu zajednicu da hitno reaguju. Ako Kfor nije spreman da zaštiti srpski narod - ima ko hoće", poručio je Petković.

On je pozvao Srbe na Kosovu da ne nasedaju na provokacije i poručio da ovakvima akcijama Priština želi da izazove sukob većih razmera.