Skupština pozvala EU i KFOR da reaguju

|   Info
Poslanici Skupštine Srbije pozvali su danas međunarodnu zajednicu, Evropsku uniju (EU) i KFOR da reaguju povodom dešavanja na Kosovu i Metohiji i zauzdaju kosovskog premijera Aljbina Kurtija.
Foto: FoNet/AP

 

Izvor: FoNet

Šef poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije (SPS) Đorđe Milićević rekao je da SPS osuđuje nasilje koje se svakodnevno dešava Srbima na Kosovu i Metohiji.

“To je nedopustivo i ne vodi rešavanju problema.Ovo je izazivanje nemira, mogao bih reći sa sigurnošću i predratno stanje”, rekao je Milićević povodom današnjih dešavanja u severnom delu Kosovske Mitrovice i Zvečanu.

On je pitao dokle će međunarodna zajednica da ćuti.

“Pitam nije li to patološki strah od ugleda Srbije ili njihove potrebe da silom dođu do boljih rezultata na lokalnim izborima ili možda strah od konferencije nesvrstanih na kojoj je Srbija okupila preko 105 država i međunarodnih organizacija? Misle li da ovakvom silom mogu da dođu do svojih ciljeva”, upitao je Milićević.

Poslanik poslaničke grupe „Aleksandar Vučić – za našu decu“ Stefan Srbljanović pozvao je predstavnike međunarodne zajednice, EU i Kfor da “konačno obuzdaju ludačku politiku Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji, da stabilizuju situaciju koja je više nego dramatična”.

“Poslednji je trenutak u kojem je neophodna reakcija kako bi se sprečila dalja eskalacija sukoba”, istakao je Srbljanović.

Njegov stranački kolega Uglješa Mrdić istakao je da su “šokirani ovim što se dešava na severu Kosova, jer je sada jasno ko hoće haos, a ko hoće mir”.

“Aljbin Kurti i njegovi saborci i mentori hoće haos, a mi, predvođeni predsednikom Vučićem, hoćemo mir”, rekao je Mrdić.

Poslanica Jedinstvene Srbije Marija Jevđić pridružila se apelu poslanika da se pozovu međunarodna zajednica, Kfor i NATO da hitno reaguju na alarmantnu situaciju koja se dešava u severnom delu Kosovske Mitrovice i da probaju da obuzdaju Kurtija.

“Ako je ovo samo politički marketing pred izbore koji ih očekuju 17. oktobra, ni malo nije naivno, jer ima i povređenih”, rekla je Jevđićeva i dodala da veruje da će državni vrh Srbije što pre, na miran i demokratski način, odgovoriti na sve provokacije koje se dešavaju na Kosovu.