Smederevo pet dana centar evropskog filma

|   Info
Počinje prvi Festival dunavskog filma

 

Filmski festival u Smederevu traje od 18. do 23 avgusta. Na repertoaru i jugoslovenski klasik, film "Varljivo leto 68", koji je digitalno restauriran i koji će zatvoriti manifestaciju.

 

 

-           Ostvarenje "U hodnicima", koje je premijerno prikazano na Berlinalu i koje je ovenčano priznanjem Ekumenskog žirija, domaća publika će imati priliku prvi put da pogleda u okviru takmičarskog programa DFF-a u Malom gradu Smederevske tvrđave.  – rekao je za Naše novine, urednik filmskog programa u Centru za kulturu, Goran Zečević.

Pored ovog ostvarenja ljubitelji sedme umetnosti imaće priliku da pogledaju još neke naslove koji su premijerno prikazani na najvećim evropskim festivalima ove godine.

-           Ljubitelji sedme umetnosti imaće priliku da užvaiju u vrhunskim ostvarenjima evropskog filma – dodaje Goran Zečević - Film "Tri dana u Kviberonu" posvećen glumici Romi Šnajder i zasnovan na nikada objavljenom, poslednjem intervjuu koji je dala godinu dana pred svoju iznenadnu smrt, otkriće nam životne, profesionalne i emotivne aspiracije i želje ove umetnice zapažene po svojoj lepoti, umeću i ljubavnoj vezi sa Alenom Delonom.

"Limunada" je još jedan film koji će svoju premijeru imati na Dunav Film Fest-u.

Rediteljski debi rumunske montažerke Ioane Urikaru prošao je zapaženo na festivalskoj filmskoj sceni ove godine, jer donosi autentičnu životnu priču, kao i prikaz “obećane zemlje”u nekom drugom svetlu.

"Interesovanje domaće publike za evropskim filmom je veliko, zbog toga smo pažljivo birali naslove koji su obeležili ovu godinu i oni će biti premijerno prikazani publici u okviru takmičarskom programa", izjavio je na konferenciji za novinare prilikom najave  festivala,Jugoslav Pantelić i dodao: "van glavnog programa biće premijerno prikazana ostvarenja iz 2016. i 2017. godine koja se izdvajaju po svom kvalitetu a publika nije imala prliku do sada da ih pogleda. Na ovaj način ljubitelji sedme umetnosti dobiće uvid u filmski repertoar država podunavskog sliva".

Programom Dunav Film Fest-a obuhvaćeni su i naslovi domaće kinematografije.

Film "Zlogonje", Raška Miljkovića biće premijerno prikazan našoj publici, dok će jugoslovenski klasik, film "Varljivo leto 68", koji je digitalno restauriran zatvoriti  festival, 23. Avgusta.

 

 

 

 

Komentari i odgovori

×

Ime je obavezno!

Enter valid name

Važeća email adresa je obavezna!

Enter valid email address

Komentar je obavezan!

* Ova polja su obavezna.

Objavite prvi komentar.