SPC traži pomoć od Vlade zbog teške finansijske situacije

|   Info
Vlada Srbije uplatiće iz državnog budžeta milion evra Srpskoj pravoslavnoj crkvi i taj novac biće prosleđen za poreze i doprinose zaposlenih.

   


Izvor: Blic, BIZLife

Prema navodima “Blica”, odluka je usvojena na sednici Vlade u utorak, a zahtev SPC bio je upućen premijerki Ani Brnabić zbog teške finansijske situacije Crkve.

Uplaćeni novac vodiće se, kako je navedeno, kao dotacija nevladinim organizacijama, prenosi list.

“Patrijaršijska upravna kancelarija SPC u Beogradu obratila se dopisom 16. novembra predsedniku Vlade sa zahtevom za odobrenje sredstava u ukupnom iznosu od milion evra, s obzirom na tešku situaciju i nemogućnost izmirenja prispelih zakonskih obaveza za penzijsko, invalidsko i zdravstveno osiguranje za svoje zaposlene, kao i pripadajuće poreze”, navedeno je u obrazloženju odluke Vlade, navodi list.

Izdvojeni novac će, kako je predviđeno, uplatiti Generalni sekretarijat Vlade na račun Patrijaršijskog upravnog odbora SPC u Beogradu, a za realizovanje je zaduženo i Ministarstvo finansija, preneo je list.

Blic je pre tri godine pisao da je SPC jedno od najuspešnijih “preduzeća” u Srbiji i po prihodima se nalazio na trećem mestu, odmah iza Naftne industrije Srbije i Elektroprivrede Srbije.

Jedan od sagovornika Blica iz SPC rekao je da samo od prodaje sveća i verskih obreda “jedna eparhija može da zaradi i do pet miliona evra godišnje”.

Šta se desilo u međuvremenu, nije poznato…