Ukusi Francuske

|   Info
Francuska svake godine u martu organizuje manifestaciju u kojoj poziva restorane širom sveta da svojim gostima ponude francuske menije tokom jedne nedelje. Od 2015.godine, ova manifestacija održava se i u Srbiji. Projekat je organizovan na inicijativu jednog od najpoznatijih svetskih kuvara Alena Dikasa, pod pokroviteljstvom Ministarstva spoljnih poslova Francuske.

U okviru promocije petog izdanja gastronomskog događaja „Ukusi Francuske“, organizovana je degustacija proizvoda francuske kuhinje u rezidenciji Francuske ambasade: U prvom izdanju ove manifestacije u Srbiji učestvovalo je pet restorana, a sada se broj povećao na šesnaest. Specijalan žiri je odobrio menije koji su sastavili najbolji svetski kuvari. Za prave gurmane, tu su i različite vrste sireva koji su prilagođeni sprskom potrošaču, poput kozjeg sira, trapista, kamobera, edamera i drugih.

Posle konferencije za novinare, usledila je i degustacija uzoraka francuskog menija grupe restorana, kao i degustacija francuskih proizvoda koji su dostupni na srpskom tržištu. Promovisani su i lokalni proizvođači i proizvodi širom sveta koji su uzgojeni ili napravljeni tako što štite životnu sredinu.

Ivana Damnjanović