Mit o Srebrenici kao mit o Kosovu

|   Info
Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik ponovio je danas da u Srebrenici u julu 1995. nije počinjen genocid nad Bošnjacima i ocenio da su suprotne tvrdnje zapravo "mit poput onoga koji Srbi imaju o Kosovu".
Foto: televizija Kopernikus

 

Izvor: FoNet

"Napravili su mit o Srebrenici oko kojeg se gradi nacionalni identitet Bošnjaka. Kao što Srbi imaju kosovski mit, oni prave srebrenički, jer nema ozbiljnog naroda bez mita", rekao je Dodik u intervjuu za banjalučki list "Glas Srpske".

Dodik je ovo izjavio samo dan pošto su, tokom komemoracije žrtvama srebreničkog genocida, visoki međunarodni i bosanskohercegovački zvaničnici oštro upozorili da mora prestati negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Valentin Incko najavio je u četvratk da će nastaviti da radi na tome da se u parlamentu BiH donese zakon kojim bi negiranje srebreničkog genocida i ratnih zločina postalo kažnjivo, kao i da veruje da će se to i dogoditi iduće godine kada se obežava 25. godišnjica srebreničkog masakra.