Mali: Povezivanje sa Euroclearom će olakšati ulaganje novih investitora

|   Info
Ministar finansija Srbije Siniša Mali ocenio je danas da je potpisivanje dokumenta kojim se definišu uslovi saradnje u cilju uključivanja državnih hartija od vrednosti Srbije u sistem Euroclear veliki dan za Vladu Srbije.
Foto: televizija Kopernikus

 

Izvor: FoNet

Mali je rekao da je potpisivanjem ovog dokumenta učinjen poslednji korak ka tome da Srbija postane deo porodice Eurocleara, najveće klirinške kuće na svetu, koja okuplja veliki broj najvećih i najvažnijih investitora, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Dokument su danas potpisali ministar Mali, direktorka Centralnog registra hartija od vrednosti Ana Jovanović, direktor globalnog tržišta kapitala Eurocleara Sudip Čaterdži i direktor operativnih poslova Euroclear Stefan Bernard.

Mali je rekao da će povezivanje sa Euroclearom olakšati ulaganje novih investitora u državne hartije od vrednosti emitovane u domaćoj valuti.

„Imaće pozitivan efekat na dalji razvoj tržišta novca i kapitala u našoj zemlji, i na povećanje likvidnosti sekundarnog tržišta hartija od vrednosti, a dovešće i do smanjenja troškova finansiranja", rekao je Mali.

On je ocenio da će se ovim povezivanjem postići lakše ulaganje novih investitora, kao i potpuno novog profila investitora, u državne hartije od vrednosti i dalji razvoj domaćeg tržišta.

U potpisanom dokumentu „Uslovi o saradnji“ definišu se ciljevi i vremenski okvir za povezivanje sa sistemom „Euroclear Bank“, u kome će učestvovati Ministarstvo finansija, Centralni registar hartija od vrednosti, a indirektno i Narodna banka Srbije.

Jovanović je rekla da će povezivanje Centralnog registra sa Euroclearom imati brojne pozitivne efekte koji se, pre svega, odnose na smanjenje troškova finansiranja javnog duga i stvaranja potencijala za dalji razvoj tržišta kapitala.

Čaterdži je izrazio zadovoljstvo što se kreće u sledeću fazu saradnje sa Ministarstvom finansija.

„Kroz ovu saradnju donosimo međunarodne standarde i elastičnost srpskom tržištu kapitala, što će nam omogućiti da stvorimo veću likvidnost, efikasniju troškovnu politiku i privučemo međunarodne investicije“, naglasio je Čaterdži.