Srbija će da zameni trećinu ambasadora

|   Info
Najmanje trećina ambasadora Srbije tokom ove godine biće zamenjena novim kadrovima, kaže za "Blic" ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.
Foto: FoNet

Izvor: Blic

Srbija ima 69 ambasada, u 27 država diplomatama je istekao mandat, dok se rok službe završio i ambasadorima pri UN i Nato u Njujorku. Mandat je okončan ambasadorima u Izraelu, Indiji, Japanu, Kanadi, Kini, Kongu, Koreji, Kuvajtu, Angoli, Argentini, Albaniji, Australiji, Belorusiji, Brazilu, Bugarskoj, Meksiku, Mjanmaru, Rumuniji, Rusiji, Ukrajini, Holandiji, Crnoj Gori, Češkoj, Švajcarskoj, Makedoniji, Maroku i Tunisu. U pojedinim od ovih ambasada diplomate su već dva mandata, što je slučaj sa Moskvom i Tiranom.

- U ovoj godini biće zamenjeni oni kojima je istekao mandat. Da li će baš svi biti opozvani ili ćemo za neke ambasadore odlučiti još da ostanu, tek treba da se dogovorimo. O tome ću razgovarati sa predsednikom Vučićem. Svakako u trećini ambasada se mogu očekivati novi kadrovi - kaže Dačić.

Jedna od prvih smena mogla bi biti direktora Kulturnog centra u Parizu Radoslava - Laleta Pavlovića, a za šta postoji i preporuka Komisije Ministarstva spoljnih poslova. Ovaj kadar bivšeg predsednika Tomislava Nikolića, kome je bio savetnik, u javnosti je pominjan u kontekstu narušenih međuljudskih odnosa kadrova u Parizu koji su bili na granici ozbiljnih tuča. Pavlović je prozivan i za sadržaj izložbe srpskog savremenog stvaralaštva pod nazivom "Kraj i početak", kada su u izlogu Kulturno-informativnog centra Srbije u Parizu postavljeni Diznijevi junaci Miki i Paja u pozi koja je ocenjena kao "nezgodna". Pavlović je tada na prozivke odgovorio da je on "Dobio jasan odgovor da su oba Diznijeva junaka bespolna bića" te da "treba imati na umu i da seksualne i homoseksualne konotacije u Parizu odavno ne izazivaju pažnju javnosti na kakvu smo navikli u Srbiji".

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar