Srbija primljena u CERN

|   Info
Srbija je konačno, po drugi put, postala članica Evropske organizacije nuklearna istraživanja CERN. To je odlučeno jednoglasnim usvajanjem rezolucije Saveta ove ogranizacije u Ženevi.
Foto: FoNet

Izvor:B92

Uz Izrael, Švajcarsku i Norvešku, Srbija je četvrta zemlja koja nije članica EU, a punopravna je članica ove prestižne naučne organizacije. Srbija je postala stalna članica, a da ni sve članice EU nisu pristupile CERNU. Najbliža stalnom članstvu je Slovenija, koja ima status pridruženog člana, kakav je prethodno imala i Srbija.

Ovo članstvo, kako navode iz kabineta premijerke Srbije Ane Brnabić, omogućava da studenti i profesori iz naše zemlje rade istraživanja na svetskom nivou u Srbiji, kao i da naša privreda učestvuje u većem obimu na projektima u CERN-u.

Pored podizanja kvaliteta naučnih istraživanja, pristupa najnovijoj naučnoj opremi i tehnologijama kao i prenošenja iskustva i znanja, članstvo u CERN-u uticaće na sprečavanje odlaska obrazovanih mladih ljudi iz Srbije.

“Srpska privreda imaće značajnu korist od članstva, s obzirom na to da će naše kompanije moći u većoj meri da učestvuju na svim tenderima koje raspisuje CERN i tako se ravnopravno takmiče sa svetski uspešnim kompanijama”, navode iz kabineta premijerke.

Članstvo Srbije u CERN-u biće formalno potvrđeno nakon što Skupština Srbije i UNESКO, prema ustanovljenim procedurama, ratifikuju ovu rezoluciju. Zvaničan prijem Srbije kao stalnog člana CERN-a biće upriličen svečanom ceremonijom podizanja srpske zastave ispred zgrade CERN-a u Ženevi, kojoj će prisustvovati najviši državni vrh.

Kao jedna od republika Jugoslavije, Srbija je bila među osnivačima ove organizacije 1954. godine, ali ju je 1961, iz "ekonomskih razloga. Nakon više od pola veka, u martu 2012. godine Srbija se vratila u CERN kao pridruženi član, koji je na putu ka punopravnom članstvu.

Rezolucija Saveta CERN iz 2010. godine predviđa da svaka država koja aplicira za članstvo mora da prođe kroz period pridruženog članstva koji može da traje minimum dve, a maksimum pet godina.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar