Srbiji 50.400 vakcina iz Mehanizma civilne zaštite Evropske unije

|   Info
Institut za virosologiju, vakcine i serume "Torlak" danas je preuzeo 50.400 AstraZeneka vakcina, koje je Srbiji donirala Rumunija.
Foto: televizija Kopernikus

 

Izvor: FoNet

Pošiljka je jutros stigla na beogradski aerodrom "Nikola Tesla", a transport je omogućen kroz Mehanizam civilne zaštite Evropske unije.

Kako se navodi, u pitanju je deveta akcija Mehanizma civilne zaštite EU od marta 2020, a koja odgovara na potrebe Srbije u borbi protiv kovida 19.

Ukupan iznos pomoći koja je putem ovog mehanizma mobilisana iz EU za Srbiju danas dostiže više od sedam miliona evra. Ta sredstva su do sada u velikoj meri služila za isporuku zaštitnih maski i druge zaštitne opreme Srbiji koji su kasnije korišćeni u bolnicama, policijskim službama i javnoj upravi.

Današnja isporuka predstavlja još jednu brzu reakciju EU na potrebe Srbije u borbi protiv kovid-19. Sveukupno, EU je mobilisala više od 66 miliona evra za Srbiju za hitnu reakciju protiv kovida 19 i uložiće mnogo više za podršku ekonomiji, posebno za mala i srednja preduzeća, navodi se u saopštenju Media EU info.