Srbiji pristupanje EU prioritet

|   Info
Pristupanje Evropskoj uniji (EU) ostaje jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Srbije, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

 

Izvor: FoNet

On učestvuje na neformalnom sastanku šefova diplomatije Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (PSuJIE) u Banjaluci.

"U pregovaračkom procesu smo, za sada, otvorili 14 poglavlja, od kojih su dva privremeno zatvorena", rekao je Dačić.

U govoru, koji je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije dostavilo medijima, Dačić je istakao da "članstvo u EU ne posmatramo kao cilj po sebi, već proces pregovora vidimo kao pokretačku snagu za sprovođenje korenitih reformi".

"Nadamo se da će dinamika pregovora biti ubrzana, kao i da će u skorijoj budućnosti biti otvorena sva pregovaračka poglavlja za koja su stvoreni uslovi i da će nam biti omogućeno da usredsređenošću i zalaganjem iskoristimo okvirni rok za pristupanje do 2025. godine", rekao je Dačić.

On je rekao da su se, uprkos preprekama na putu pristupanja EU, pojavili i pozitivni pomaci, poput predsedavanja Bugarske Savetu, koja je nastojala da pitanje Zapadnog Balkana drži visoko na dnevnom redu, kao i objavljivanja Strategije Evropske komisije "Verodostojna perspektiva proširenja za Zapadni Balkan i pojačano angažovanje EU na Zapadnom Balkanu", u kojoj se 2025. godina spominje kao mogući datum za članstvo Srbije i Crne Gore u EU.

On je rekao i da tempo pristupanja Srbije EU u velikoj meri zavisi i od dijaloga Beograda i Prištine, koji se trenutno nalazi u ključnoj fazi.

"Moram da napomenem da smo pokazali spremnost na kompromis i konstruktivne predloge, kako bi se došlo do obostrano prihvatljivog, održivog i dugotrajnog rešenja", rekao je Dačić.

On je ocenio da je neophodno otvoreno razgovarati i ozbiljno razmotriti svaku ponuđenu opciju, pri čemu je svakako najbolja opcija ona oko koje se slože obe strane u dijalogu.

"Razumevanje i podrška naših partnera, na ovom izazovnom putu, ostaje od izuzetnog značaja", istakao je Dačić.

On je rekao da je Srbija ostala odlučno posvećena regionalnoj saradnji, uz spremnost da bude suštinski uključena u otklanjanje prepreka i nesporazuma iz prošlosti, u cilju dolaska do međusobnog pomirenja.

"Posvećenost Srbije regionalnoj saradnji se ogleda i kroz podršku uspostavljanju novih regionalnih inicijativa, poput Fonda za Zapadni Balkan, Regionalne kancelarije za saradnju mladih, Komorskog investicionog foruma, Transportne zajednice", rekao je Dačić.

On je dodao da Srbija nastavlja i da, koliko je to u njenoj mogućnosti, doprinosi rešavanju otvorenih regionalnih pitanja i drugih sporova, na taj način delujući kao predvidiv i pouzdan partner u regionu.

"Pružamo nedvosmislenu podršku ekonomskoj integraciji u našem regionu, procesu digitalizacije i infrastrukturnog povezivanja, kao važnih elemenata za uspeh, kao i započetim aktivnostima na snižavanju cene usluge rominga u regionu", rekao je Dačić.

On je Bosni i Hercegovini poželeo sreću i uspeh u predsedavanju PSuJIE i istakao "kontinuiranu spremnost Srbije da doprinese produbljivanju saradnje, kako bi naš region ostao podneblje bezbednosti, stabilnosti i
dobrosusedskih odnosa, i postao region zajedničkog boljitka".

Dačić je pohvalio utvrđene prioritete predsedavanja Bosne i Hercegovine PSuJIE, koji su usmereni, pod motom "Bolja povezanost za bolji život" ka daljem unapređenju povezivanja u regionu, što predstavlja sam fundament budućeg napretka u regionalnoj saradnji.

On je podsetio da je prošlo više od dve decenije od pokretanja Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi i naveo da su se tokom ovog perioda, međunarodne prilike značajno promenile, današnji svet izgleda drugačije u odnosu na svet poslednje decenije XX veka, sa novim izazovima i pretnjama, ali i novim akterima u međunarodnim odnosima.

"Međutim, i dalje ostaje potreba unapređenja regionalne saradnje i dobrosusedskih odnosa, kao načina postizanja mira i bezbednosti u regionu. Svi zajedno smo uspeli, u duhu solidarnosti i međusobnog poverenja, da očuvamo stabilnost u regionu, uprkos pojedinim izazovima koji su se u poslednjem periodu javili", istakao je Dačić.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar