U organizaciji Udruženja građana „Sremski svinjokolj i kobasicijada“ u Šidu će 9. i 10. februara biti održana 22.gastronomska manifestacija posvećena prerađevinama i specijalitetima od svinjskog mesa.Svečano otvaranje manifestacije najavljeno je za 11 časova na terenu pored sportske hale.Od pola dvanaest počinje takmičenje tročlanih ekipa u brzoj obradi mesa koja podrazumeva ceo postupak nakon šurenja bravca.Svoju veštinu i umeće dokazali su majstori mesarskog zanata i proteklih godina: za dizanje na rem,obradu šunki,slanine,plećki mlevenje mesa i izradu kobasice bilo je potrebno svega 3 minuta i 30 sekundi.Ove godine prijavljeno je više ekipa koje će se takmičiti u ovoj disciplini.U dvanaest časova počinje takmičenje u izradi sveže sremske kobasice:organizator obezbeđuje 5 kg mesa i creva za kobasice.Začine,mašinu za meso i ostali pribor takmičari sami donose.Žiri će, pored ukusa kobasice, ocenjivati i ekipu kao i aranžman stola na kojem se radi. Veliko interesovanje, posebno za učešće, vlada u takmičenju brzog jedenja kobasica. Svaki takmičar dobija porciju od jednog kilograma a propozicije su jednostavne -dovoljno je da u što kraćem roku pojede pržene kobasice. Pored takmičarskog dela na manifestaciji će biti prisutni brojni proizvođači suhomesnatih proizvoda, vina,meda i ostalih domaćih proizvoda.Drugog dana kobasicijade svi zainteresovani mogu doneti jedan par suvih dimljenih kobasica na takmičenje.Uzorci se primaju u prostorijama Slovačkog doma a nakon 12 časova žiri pristupa ocenjivanju proizvoda.Proglašenje pobednika u svim kategorijama je u nedelju uveče za vreme svečane večere a sve goste zabavljaće tamburaški morkestar „Zorule“ iz Novog Sada.Organizator „Sremskog svinjokolja i kobasicijade“ su Udruženje građana „Sremski svinjokolj i kobasicijada“, Turistička orgnaizacija opštine Šid i Opština Šid.
Komentari (0)
Ne postoji komentar!