Srpske džez legende na Nišvilu

|   Info
Spoj klavira Larija Vučkovića i trube Stjepana Guta podsetio je publiku u Nišu da Srbija ima džež legende u svojim redovima, a obojica su od strane Nišlija nagrađeni za životno delo - pijanista sinoć na sceni Nišvila, a trubač na istom mestu pre šest godina. Publiku su prve festivalske večeri digli na noge Izraelci Yossi Fine & Ben Aylon, a Maceo Parker bend je učinio da pleše u ritmovima fanka.

Izvor:Južne vesti

Glavni program Nišvila tradicionalno su otvorile Nišlije, ovog puta bio je to sastav Jayus Jazz, a nakon njih mesto na Eart/Sky bini zauzelo je 5 big bendova. Osim nekoliko kompozicija, među kojima je bila i Nišvil Jubilation Duška Gojkovića, muzičari su vođeni Stjepanom Gutom, izveli i kompoziciju ovog džez velikana, koja se zove isto kao niški festival.

Vučković ispričao publici i anegtotu o životu preko okeana, gde je čuvem po svojoj muzici; Foto: Vanja Keser

Kompozicija je nastala pre 26 godina u KPGT-u, kada su mi Ćira Magični i Ivan Blagjević rekli da treba da se zove Nišvil, i na prvu je tako i nazvana - prisetio se čuveni Gut.

Lariju Vučkoviću, pijanisti rođenom u Kotoru, a koji je decenijama stvarao u San Francisku, i na bini je dodeljena nagrada za životno delo. Osim njega, nagrađen je i njegov menadžer i osnivač beogradskog džez festivala Aleksandar Živković, za izuzetan doprinos džez muzici.

Posle duže pauze, nakon što su se muzičari big bendva udaljili sa bine, na scenu su izašli izraelci Yossi Fine & Ben Aylon i doneli drugačiji i neobičan zvuk koji su nazvali Blue dezert, a publika Nišvila rado ga je prihvatila.

Da je džez u fokusu festivala podsetilo je Dejvid Marej koji je nastupio sa italijanskim džezerima Lydian sound okrestrom koji čine šest duvača i ritam sekcija, a publika je mogla da čuje i vokal Vivian Grilon.

Interakcija američkog muzičara sa publikom bila šarmantna; Foto: Vanja KeserGran-pri festivala Šaban Bajramović, koji se dodeljuje za fuziju džeza sa drugim žanrovima, ove godine otišao je u ruke Masio Parkeru, američkom saksofonisti, čiji je bend razdrmao publiku u Tvrđavi.

    Uvek je sve zbog ljubavi. Hvala - kratak je bio Masio.

Prvo veče Nišvila završeno je nastupom britanskog hip-hop džez kolektiva Dat Brass.

Večeras, drugog festivalskog dana, posetioce Nišvila očekuje nastup Poljaka Marcin Pater Trio sa kojima svira i Jakub Mizeracki, dok je kao jedna od glavnih zvezda najavljena američka levoruka gitaristkinja Malina Moje.

Ona je na sceni od 21:20, a nakon nje nastupa i trubač Kristijan Skot koji dolazi u Niš takođe sa američke džez scene, posle čega sledi rege zvuk Horasa Endija.


Program - Petak 9. avgust

19:30 – 20:15 Marcin Pater Trio feat Jakub Mizeracki (POL)

20:20 – 21:15 Sun Dew (INT)

21:20 – 22:15 Malina Moye (USA)

22:20 – 23:15 Christian Scott (USA)

23:20 – 00:30 Horace Andy & The Dub Asante Band (JAM)

00:35 – 01:30 Desy Live Band (BGR)