Stano: Priština zabranom ulaska poglavaru SPC prekršila Sporazum o zvaničnim posetama

|   Info
Portparol Evropske komisije Peter Stano izjavio je danas da je Priština zabranom ulaska poglavaru Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarhu Porfiriju prekršila Sporazum o zvaničnim posetama dogovoren u Briselu 2014. godine.
Foto: Pixabay

 

Izvor: FoNet, Kosovo onilne

"Poseta patrijarha Porfirija Kosovu bila je notirana i deo je značajnog Sporazuma o dijalogu i trebalo je da bude dozvoljena", rekao je Stano i dodao da Priština nije samo prekršila Sporazum o zvaničnim posetama iz 2014. godine, već i neopravdano ignorisala važnost toga da SPC bude u kontaktu sa vernicima na Kosovu.

Stano je dodao da je takav potez protiv fundamentalnih principa bilo kojeg multietničkog i tolerantnog demokratskog društva, preneo je Kosovo onilne.

"Evropska unija nastavlja da ponavlja svoj poziv za punu i bezuslovnu primenu svih sporazuma iz dijaloga, uključujući i taj o zvaničnim posetama", istakao je Stano.

Dodao je da će tema sutrašnjeg sastanka u Briselu biti dinar, ali da EU ne propušta priliku da prenese svoje poruke, ali i nezadovoljstvo određenim akcijama.

"Mi nikada ne propuštamo priliku da prenesemo svoje poruke i očekivanja, kao i naše nezadovoljstvo sa akcijama i odlukama pojedinaca kada ih sretnemo u bilo kojoj prilici. Međutim, tema sutrašnjeg sastanka je rešenje situacije oko ukidanja dinara i Uredbe Centralne banke Kosova, kao što je bio slučaj sa prethodnim sastancima", kazao je Stano.

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar