Stanovi za 11 porodica

|   Info
U okviru Regionalnog stambenog programa u Srbiji, u Zrenjaninu su danas uručeni ključevi 11 stanova za izbeglice iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske.
Foto: FoNet

 

Izvor: FoNet

Objekat je finansiran iz Fonda Regionalnog stambenog programa sa 275.000 evra, a Opština Zrenjanin je uložila šest miliona dinara.

Događaju su prisustvovali ministar spoljnih poslova i predsednik Komisije za koordinaciju procesa trajne integracije izbeglica Ivica Dačić, komesar za izbeglice i migracije Vladimir Cucić i ambasador Evropske unije Sem Fabrici.

Dačić je zahvalio svim donatorima, lokalnoj samoupravi i građanima Zrenjanina koji su primili veliki broj izbeglica.

Podprojekat Regionalnog programa vredan je više od 13 miliona evra, a predviđeno je da tim novcem bude rešeno stambeno pitanje za 661 izbegličku porodicu.

Planirano je da bude izgrađeno 30 montažnih kuća, 261 stan, kao i 300 paketa građevinskog materijala, a biće kupljeno i 70 seoskih kuća.

Stambeni objekti predviđeni su da se grade u 13 lokalnih samouprava. Iz ovog potprojekta dve zgrade su sada useljene, a u toku je gradnja u Loznici, Negotinu, Temerinu, Somboru, Brusu, Boru, Sevojnu, Golubincima, Odžacima, Vrnjačkoj Banji i Kladovu.

Regionalni stambeni program je zajednički višegodišnji program Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Hrvatske, čiji je cilj da obezbedi trajna stambena rešenja za najugroženije izbegličke porodice iz sve četiri zemlje, od kojih je najviše u Srbiji.

Sprovodi se uz podršku OEBS, UNHCR i Banke za razvoj Saveta Evrope, a finansiran je prvenstveno donatorskim sredstvima Evropske unije, zatim Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke, Norveške, Italije, Švajcarske, Danske, Turske, Luksemburga, Španije, Kipra, Češke, Mađarske, Rumunije i Slovačke.

Foto: FoNet

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar