Stefanović: U slučaju dolaska Tačija, MUP će postupiti po nalogu suda

|   Info
Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da će MUP u slučaju posete kosovskog predsednika Hašima Tačija jugu Srbije postupiti po nalogu sudova. Kaže da su blokade, koje su sprečile predsednika Srbije Aleksandra Vučića da poseti Srbe u selu Banje, očito organizovale prištinske vlasti.
foto: Fonet

 

Izvor: Tanjug

Nebojša Stefanović je na pitanje novinara da li će Srbija u slučaju dolaska Tačija postupiti diplomatski ili će on po našim optužnicama biti uhapšen, odgovorio da je Srbija zemlja u kojoj postoji vladavina prava.

"Mi imamo naloge naših sudova koji moraju da se poštuju, i MUP će postupiti sa nalogom suda. Tu nema šta da se doda", rekao je Stefanović u Privrednoj komori Srbije.

Kako su preneli mediji sa juga Srbije, Tači bi trebalo u sredu da poseti Bujanovac i Preševo, i to ne kao Hašim Tači, već kao "predsednik Republike Kosovo".

Odgovarajući na pitanje novinara da li ima novih saznanja ko je postavio blokade na ulazu u selu Banje, Stefanović kaže da su to očigledno organizovale prištinske vlasti.

"Ja sada nemam dokaza za to, ali na osnovu izjava, ponašanju KPS-a, i svemu onome što je radio bezbednosni kosovski aparat, jasno je da su prištinske vlasti to organizovale", rekao je Stefanović.

Kao razlog zašto su prištinske vlasti to organizovale, Stefanović je naveo da je poseta predsednika Vučića jezeru Gazivode, uprkos prištinskoj zabrani, za njih bila "užasan politički udarac".

"Onda su pokušali na bilo koji način da zabrane dalje posete Vučića, organizacijom veterana koji su bili pozvani, onda ste imali KPS koji se pojavljuje na licu mesta i koji nije ni pokušao da pomeri veterane", ukazao je Stefanović.

Takođe, primetio je Stefanović, Priština nije želela da pozove ni KFOR da interveniše, jer se plašila "loših sitacija po njih".

Stefanović je naveo da Priština na taj način nije samo zabranila predsedniku da dođe do Srba koji žive u tom selu, već nisu dozvolili ni Srbima da izađu iz sela, a to se, kaže, zove ograničavanje slobode ljudima da se kreću.

"Nisam siguran da Priština ima kapacitet da razume šta treba da bude budućnost. Pitanje je šta oni video kao budućnost, da li je budućnost u stalnim sukobima ili pronalaženje rešenja kako bi svi ljudi živeli normalno. Ako ne videte budućnost, onda je pitanje da li možete da vodite bilo koji narod, ne samo Albance i Srbe", zaključio je Stefanović.

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar