Štićenicama Sigurne kuće u Nišu dodeljeni sertifikati

|   Info
Sa ciljem da se ekonomski osnaže i osamostale, štićenice Sigurne kuće u Nišu dobile su sertifikate nakon uspešno završene obuke koji će im dodatno pomoći u traženju posla. Ovakva vrsta podrške i pomoći žrtvama nasilja rezultat je saradnje Sigurne kuće sa Narodnim univerzitetom u Nišu, Kućom klastera i Nišavskim upravnim okrugom.
Foto: KCN

Život žena i dece koje su žrtve porodičnog nasilja ni malo nije lak i najčešće pitanje koje sebi postavljaju je kako nastaviti dalje.Vera Đorđević, već 4 meseca boravi u ovoj ustanovi i jedna je od tri štićenice koje su dobile sertifikat koji će im pomoći u potrazi za zaposlenjem. Na obuci je završila kurs za profesionalnog šminkera. Ističe da je to posao koji voli da radi i da će joj ova nagrada pomoći u daljem usavršavanju.

‘’Volela bih da pokrenem svoj posao i da eventualno neki kozmetički salon vodim i da svim ženama koje su i ovde i bile i sa kojima sam ostala u kontaktu da ih podržeim, jer ipak žena treba da bude žena non stop, da drži do sebe, a bitno je da radi posao koji voli’’, kazala je dobitnica sertifikata Vera Đorđević.

Škola mode i lepote bila je delatnost za koju su se opredelili polaznici obuke. a koja je u trajanju od dva meseva vršena u prostorijama Narodnog univerziteta u Nišu.

‘’Najbolje moguće osnaživanje je osamostaljivanje. Put do osamostaljenja je put obrazovanja. Najbolje što smo mogli pružili smo uslugu obrazovanja ovim ženama koje ne samo da mogu da rade kod poslodavaca, već od danas zapravo mogu da budu i poslodavci’’, izjavila je direktorka Narodnog univerziteta u Nišu, Marija Ranđelović.

Naredni korak za sve tri štićenice je potraga za zaposlenjem. Direktorka Sigurne kuće u Nišu iskoristila je priliku da se obrati svim poslodavcima na teritoriji Nišavskog upravnog okruga.

‘’Želela bih da se obratim vlasnicima kozmetičkih salona da ukoliko imaju potrebe za ovakvim kadrom da se jave Sigurnoj kući. Takođe, izuzetno bi im značila i donacija u opremi kojom bi takođe mogle da same obavljaju posao za koji su se upravo dokvalifikovale’’, rekla je direktorka Sigurne kuće u Nišu, Sonja Šćekić.

Edukacija žena iz Sigurne kuće organizovana je na inicijativu Nišavskog upavnog okruga. 

‘’Za šest meseci smo uspeli da zatvorimo krug jer smo uspeli da štićenicama Sigurne kuće obezbedimo mogućnost da sutradan zasnuju radni odnos, odnosno da dobiju posao jer sada imaju zanat u rukama. Nedostaje nam još ta mal akarika koja se zove radno mesto, ali verujem da će biti nekoga u Nišavskom okrugu ko može da im ponudi radno mesto i mogućnost da zarade i obezbede i njih i njihovu decu’’, kazala je načelnica Nišavskog upravnog okruga, Dragana Sotirovski.

Prema rečima direktorke Sigurne kuće, u toj ustanovi je od početka godine boravilo 29 žena i 35 dece. Od tog broja, 22 žene su bile radno sposobne od čega je osam pronašlo zaposlenje. Time je napravljen pomak u odnosu na prethodni period, kako bi se pomoglo svim žrtvama nasilja u porodici.