Stigla medicinska pomoć iz Ujedinjenih Arapskih Emirata

|   Info
Ministar odbrane, ministar zdravlja i ambasador UAE u Beogradu dočekali avion kompanije "Etihad" kojim je noćas oko 3.30 časova dovezena medicinska pomoć iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.
Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

 

Ministar odbrane Aleksandar Vulin, zajedno sa ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom i ambasadorom Ujedinjenih Arapskih Emirata u Beogradu Mubarakom Al Daherijem, dočekao je na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla" avion kompanije "Etihad" kojim je noćas oko 3.30 časova dovezena medicinska pomoć iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, prenelo je Ministarstvo odbrane Republike Srbije.

- U ime predsednika Republike Srbije i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića, imam čast da prenesem njegovu zahvalnost i zahvalnost svih građana Srbije šeiku Muhamedu Bin Zajedu i svim građanima Ujedinjenih Arapskih Emirata. Malo je zemalja na svetu koje nisu zatražile pomoć od Ujedinjenih Arapskih Emirata, još je manje zemalja na svetu koje su dobile ovako veliku, potrebnu i velikodušnu pomoć kao što je dobila Republika Srbija - rekao je ministar Vulin.

Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

Prijatelji se poznaju u teškim vremenima, ističe ministar Vulin i podseća da se pristiglom pomoći opredmetio dogovor predsednika Vučića i šeika Muhameda Bin Zajeda i pokazao da Srbija nije sama.

- Pomoć je dragocena i potrebna. Pomoć je došla u pravom času i nju čini baš ono što nam je potrebno u ovom trenutku - maske, dve vrste zaštitnih odela, kaljače, sve ono što nam je zaista neophodno u ovom trenutku. Ali pomoć je pokazala i ono što je važnije od svake pomoći na svetu, a to je da nismo sami, da imamo prijatelje, da se Srbija ceni, poštuje i iskreno voli - naglašava ministar Vulin.

On je rekao i da će Srbija uvek pamtiti i dobro i zlo i svakome vraća baš ono što je zaslužio i da zato Ujedinjeni Arapski Emirati imaju razloga da se u godinama koje dolaze raduju prijateljstvu sa Srbijom koju su zadužili i koja ima razloga i obavezu da dobro uzvrati.

U pošiljci iz Abu Dabija nalazi se 10 tona medicinske opreme, koja će Srbiji pomoći u borbi protiv epidemije koronavirusa.

Pristiglih 13.750 zaštitnih odela, 15.000 bolničkih odela, 500.000 rukavica, 30.000 zaštita za cipela, 20.000 maski i 6.000 sanitizera, prvi su deo donacije iz Emirata, a očekuje se da će u sledećoj turi stići i respiratori.

Pomoć iz Ujedunjenih Arapskih Emirata dogovorena je pre nekoliko dana nakon razgovora predsednika Republike Srbije i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića sa prestolonaslednikom UAE šeikom Muhamedom Bin Zajedom.