Stršljeni odneli dva života u Srbiji za mesec dana

|   Info
Muškarac (69) iz Malog Požarevca umro je od posledica uboda pet stršeljnova.

Izvor: Blic

Čak ni reanimacija duga sat vremena nije uspela da pomogne nesrećnom čoveku.

"U Hitnu pomoć je dovezen privatnim kolima, bez svesti, funkcije srca i disanja. Naši lekari su ga reanimirali više od sat vremena, ali mu nije bilo spasa", rekli su za "Blic" u Hitnoj pomoći.

Pre mesec dana od posledica uboda stršljena stradao je i Vladan Marković iz Užica.

Alergolozi upozoravaju da je otrov stršljena sto puta jači od venuma pčele i ose, a reakcija na ubod se ne može predvideti.

"Ubodi stršljena, ose i pčele dovode najčešće do snažne alergijske reakcije. Pri prvom kontaktu pacijent stvori specifična antitela, a svaki naredni ubod može da bude bolji, ali i poguban. Uglavnom su to snažne reakcije i neke od njih mogu dovesti i do anafilaktičkog šoka",objašnjava za „Blic“ dr Dragana Jovanović, alergolog i klinički imunolog u Kliničkom centru Srbije.

Anafilaktički šok je alergijska reakcija koja je često opasna po život. Doza otrova prilikom uboda stršljena 100 puta je veća nego nakon uboda ose. Otrovi ose i stršljena su slični po sastavu, za razliku od pčele.

"Ako osobu istovremeno ubode više stršljena, ta količina otrova može biti smrtonosna. Veoma je važno istaći mesto uboda - čak i ako je jedan insekt u pitanju i doza nije velika, ako je ubod u predelu jezika, glave, grla (u slučaju da se proguta insekt), može doći do gušenja i smrtnog ishoda", kaže alergolog Jovanović.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar