Stručnjaci upozoravaju: Jučerašnjih nepogoda biće još

|   Vreme
Delovi Srbije juče su bili pogođeni jakim nevremenom. Užicem je jurila reka. Automobili su bili zatrpani ledom. Usevi su nestali za čas. Pala i prva žrtva.

Jakim nevremenom, praćenim obilnim padavinama, snažnim vetrom i gradom, najviše je bila pogođena Zapadna Srbija. Uništeni su usevi, voćnjaci, iščupana su stabla, a pojedine kuće ostale su i bez krovova.

Stručnjaci upozoravaju da će ovakve nepogode biti sve češća pojava u našoj zemlji jer su uslovi koji to omogućavaju danas mnogo pogodniji nego pre 50 godina. To je posledica klimatskih promena i povećanja globalne temperature za jedan stepen.
U Užicu i Priboju su na ulicama nastale prave reke, padao je grad veličine oraha i pojedini delovi grada su se potpuno zabeleli. Snimci nevremena u Užicu preplavili su društvene mreže i na njima je zaista zastrašijući prizor.
Na jednom od snimaka se vidi kako je Omladinska ulica u centru grada pretvorena u reku i kako se automobili jedva probijaju. Korisnici društvenih mreža naveli su da je slično stanje bilo i u drugim delovima Užica.

Obilne kiše u Priboju prouzrokovale su začepljenje kišne kanalizacije, pa je grad na nekih 15 minuta bio potpuno paralisan.Grad je padao u nekoliko navrata. Kada je reč o pribojskim seoskim predelima, na zapadnoj strani opštine Priboj odakle je nevreme i stiglo, potpuno je uništen rod maline.
U selu Mažići potpuno je uništen rod maline, prema rečima poljoprivrenika i onome što su ekipe uspele da snime, oko 80 procenata maline je uništeno, a svo drugo voće i povrće pretrpelo je ozbiljnu štetu.Meštane sela Teočin, u gornjomilanovačkoj opštini, takođe je zastrašilo jako nevreme. Padao je grad, za koji meštani kaži da je bio gori od prošlogodišnjeg, koji su zapamtili po zlu. Prema rečima Peđe Paunovića, u Biocima, Pavlovićima pa sve do teočinskog doma, kuće su u naletu oluje ostale bez crepa na krovovima.
„Stradalo je sve od voća, povrća…malina, šljive“, kaže Paunović.Nevreme je pogodilo i Šumadiju.

Zapadna Srbija je najteže pogođena, ali je jedina žrtva nevremena na istoku. Muškarac star 65 godina stradao je, u Požarevcu usled snažnog nevremena.
Muškarac se utopio u podrumu zgrade u Jug Bogdanovoj ulici u kome je, kada je pokušao da dođe do automobila, bilo već dva metra vode. Lokalni mediji su preneli da je u trenutku kada se muškarac liftom spustio u garažu došlo do nestanka struje, a vrata se, prema nepotvrđenim informacijama, nisu otvorila.

Izvor: Tanjug

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar