Sutra sednica rukovodstva SNS o izbornoj platformi

|   Info
Srpska napredna stranka održaće sutra sednicu Glavnog odbora. Medijima će, kako je najavljeno, biti omogućeno praćenje početka sednice Glavnog odbora, u 11 sati


Izvor: Tanjug

Sednica će se održati u Kulturno-sportskom centru "Pinki" u Zemunu i biće zatvorena za javnost.

Potpredsednica SNS Marija Obradović najavila je ranije da će na sednici biti pripremljena izborna platforma.

Vladajuća stranka na taj način počinje sa pripremama za redovne parlamentarne izbore naredne godine, dok deo opozicije preti bojkotom u slučaju da ne budu ispunjeni zahtevi koji bi, po njihovim rečima, obezbedili fer i slobodne izbore.

Ispunjenje tih uslova tražili su i od evropskog dvojca, bivših poslanika EP Eduarda Kukana i Knuta Flekenštajna, koji su u Beogradu održali niz sastanaka sa predstavnicima svih političkih aktera, sa ciljem unapređenja parlamentarne prakse i, kako su neki komentatori doživeli, posredovanja između vlasti i opozicije.

Lider SNS, predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, vidi to kao pokušaj "internacionalizacije takozvanih problema demokratije u Srbiji".

Vučić je podsetio na to da su važeća izborna pravila, i Zakon o izboru narodnih poslanika i Zakon o finansiranju političkih stranaka, doneta u skladu sa političkim željama prethodnog režima, koji danas pokušava da delegitimizuje izborni proces čija je pravila sam utvrdio.

Bivši režim, kaže Vučić, uprkos tome čini sve da internacionalizuje ta pitanja, "iz prostog razloga što ne mogu da se oslone na narodnu podršku i građane svoje zemlje koji u njih nemaju poverenje", kako je naveo za Politiku.

Vučić je rekao i da je stranka koju vodi uvek bila spremna za dijalog, ali nikada za diktate, bilo njihove bilo međunarodnih predstavnika.

"Maštaju o formiranju prelaznih vlada, čitaj dolasku na vlast bez izbora, bez odluke skupštinske većine, nekako oktroisani od strane međunarodnih faktora. Srbija je suverena zemlja i takve gluposti mogu samo da sanjaju, a na vlast će doći tek kad dobiju većinsko poverenje naroda", rekao je Vučić.

On je takođe ranije procenio da će ovo biti teški izbori, ne zbog snage pomenutih političkih protivnika, već drugih aktera i faktora, koje nije precizirao, te da će se SNS ozbiljno pripremati.

Prvi, formalan korak je i formulisanje izborne platforme, što se sutra očekuje.