Sve je više razvoda a sve manje sklopljenih brakova

|   Info
Poimanje braka i porodice se u poslednjih decenija drastično promenilo a koje je uslovilo smanjnje broja sklopljenih brakova.

Statistika potvrđuje da se broj razvoda mladih bračnih parova stalno povećava, a ima više razloga koji dovode do toga.

Kompleksna i nepovoljna kretanja u društvu, izmenjen sistem vrednosti, nezaposlenost i opšte siromaštvo, razlozi su koji opterećuju funkcionisanje bračne i porodične zajednice, kao i nemogućnost odvajanja od roditelja. Kada su u pitanju stariji bračni partneri, razlozi mogu da budu preljuba, narušavanje integriteta  jednog od partnera, nasilje u porodici, smatraju stručnjaci. 

Najčešći razlozi za razvod braka je udaljavanje supružnika, ne obavljenje bračnih dužnosti koje se očekuju, zatim nepoštovnje, nedostatak komunikacije.  Preljuba jeste jedan od razloga ali ne i ključni, izjavio je psihijatar, dr Petar Vojvodić gostujući u emisiji ‘’Srbija online’’. Bračno zadovoljstvo se postiže kroz proces samoostvarivanja i prihvatanje da smo različiti na svim mogućim nivoima. Važno je da se poštuju individualne razlike i granice, rekao je za TV Kopernikus, dr Petar Vojvodić.