Sve spremno za primenu e-faktura od 1. maja

|   Info
Državna sekretarka u Ministarstvu finansija Slavica Savičić izjavila je da je sve spremno za primenu e-faktura od 1. maja i da će prvo startovati javni sektor, a potom će se sistem e-faktura uvoditi i u privatni sektor, saopštilo je danas Ministarstvo finanasija.
Foto: Pixabay

 

Izvor: FoNet

Korišćenje sistema elektronskih faktura će biti besplatno, rekla je Savica Savičić učesnicima završne obuke povodom uvođenja novog modela e-faktura za korisnike javnog sektora.

Zakonom je propisano da od 1. maja nastupa obaveza subjekta javnog sektora da primaju i čuvaju elektronske fakture i da izdaju elektronske fakture drugom subjektu javnog sektora. Takođe, tada nastupa obaveza subjekata privatnog sektora da izdaju elektronsku fakturu subjektu javnog sektora.

Obaveza subjekta privatnog sektora da primi i čuva elektronsku fakturu koju je izdao javni sektor primenjivaće se od 1. jula 2022. godine.

Obaveze izdavanja i čuvanja elektronske fakture u transakcijama između subjekata privatnog sektora nastupaju od 1. januara 2023. godine. To su ujedno i datumi od kada se primenjuje i obaveza da se elektronski evidentira obračun poreza na dodatu vrednost.