Sve što treba da znamo o Ligi nacija

|   Sport
Liga nacija, novo takmičenje u organizaciji UEFA okuplja 55. reprezentacija, koje se takmiče u četiri grupe, organizovane voljom žreba i rejtingom na osnovu dosadašnjih rezultata. Igra se umesto nekadašnjih prijateljskih utakmica, a pored prilike da fudbalski savezi zarade novac, Liga nacija može omogućiti i direktan plasman na Evropsko prvenstvo 2020. godine.

 

Na osnovu prethodnog rejtinga reprezentacije se takmiče u četiri lige. Od ranije znamo da je Srbija u C ligi i to u četvrtoj grupi zajedno sa nacionalnim timovima Crne Gore, Rumunije i Litvanije.

Format takmičenja je takav da su lige A i B podeljene na četiri grupe sa po tri ekipe, u C ligi je jedna grupa sa tri i tri grupe sa po četiri reprezentacije, dok je D liga formirana sa četiri grupe sa po četiri ekipe. Iako deluje komplikovana, Liga nacija zapravo može omogućiti napredovanje i podizanje rejtinga reprezentacijama, pa tako i Srbija već u prvoj sezoni ima priliku da iz C napreduje u B ligu, ali i da u slučaju slabih igara padne u niži rang.

Najbolji će ostvariti direktan plasman na EURO 2020, dok će ostale reprezentacije svoj put do šampionata Evrope tražiti kao i do sada klasičnim kvalifikacijama.